Eltörli az emberek tartozásait a koszovói kormány

Vágólapra másolva!
Eltörölte a 2009 előtti adó-, közmű- vagy vámtartozásokat a koszovói kormány azzal a feltétellel, hogy az adósok kifizetik az utóbbi öt évben felhalmozott tartozásokat. Remélik, hogy így sikerül lassítani az elvándorlást.
Vágólapra másolva!

Avdullah Hoti pénzügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy "a 2008-as év vízválasztó volt Koszovó életében, akkor kiáltotta ki függetlenségét és akkor fogadták el az új alkotmányt is, ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2008-as esztendő végéig felhalmozott tartozásokat engedi el." Ez az állam számára is komoly veszteséget jelenthet, Hoti szerint idén 150-200 millió eurótól eshet el a költségvetés.

A fiatalok többsége munkanélküli

Isa Mustafa kormányfő kormánya reméli, hogy a lépéssel sikerül megállítani a koszovóiak tömeges elvándorlását. Európa országai közöl Koszovóban a legmagasabb a munkanélküliség, a teljes munkaképes korú lakosság körében 35 százalékos, a fiatalok között 55 százalékos. Emellett az 1,8 millió lakosból mintegy félmillióan élnek a szegénységi küszöb alatt, vagyis kevesebb, mint napi 1,72 euróból (528 forint) kell megélniük.

Öt EU-tagállam nem ismeri el

Koszovó gazdaságát súlyosan érinti az is, hogy számos ország máig nem ismeri el függetlenségét. Szerbia, Kína és Oroszország mellett öt uniós tagálla, Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, Görögország, Románia sem tekintik független államnak, emiatt ezekből az országkból befektetők sem érkeznek Koszovóba.