Veszteséges volt a 30 vezető orosz bank januárban

Vágólapra másolva!
Az orosz központi bank adatai szerint a 30 bank együttes vesztesége 66,4 millió rubel (1 rubel=4,65 forint) volt, egy éve januárban még 70,8 milliárd rubel nyereséggel zártak. Az idei év első hónapjában a rossz hitelekre félretett tartalék 3,1 ezer milliárd rubelt tett ki, ami 1,4-szerese a tavaly januárinak. 
Vágólapra másolva!

Az összes orosz bank együttes januári vesztesége 24 milliárd rubel volt az egy évvel korábbi 39 milliárd rubel nyereség után. A bankok rossz hitelekre képzett tartaléka 7 százalékkal, 284 milliárd rubellel emelkedett januárban. Tavaly ez a céltartalék havonta átlagosan 100 milliárd rubellel nőtt.

Az orosz jegybank első alelnöke nemrég azt mondta, hogy az idén tovább csökken az orosz bankok profitja tavalyhoz képest, amikor 24 százalékkal esett a megelőző évvel összevetve.

Alekszej Szimanovszkij azzal számol, hogy a legnagyobb bankok együttes adózott eredménye idén nem haladja meg a 300-400 milliárd rubelt. A legnagyobb orosz bank tavalyi profitja éves szinten 24 százalékkal 590 milliárd rubelre esett.

Úgy vélekedett, hogy az orosz bankok rossz hitelállományának aránya 8 százalékra emelkedhet az év végéig a januári 6,3 százalékról, mert egyre romlik az ország gazdaságának a teljesítménye, nő a munkanélküliség, és emiatt mind többen nem tudják határidőre rendezni adósságaikat a pénzintézetekkel szemben.