Telefonon is módosíthatja az adóbevallását

adóbevallás söralátéten
Vágólapra másolva!
A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit söralátét-bevallásként is emlegetnek. Ezt akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg, illetve a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál. Újdonság, hogy januártól már telefonon is javíthatjuk az adóbevallást, ha elrontottuk.
Vágólapra másolva!

A „1453ADÓNYILATKOZAT” nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni – közölte a NAV. A bruttó jövedelmet, a fizetendő adót, valamint a levont és befizetett adót.

A NAV a közleményében azt írja, a munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást. Ha igen az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

Tényleg elfér egy söralátéten

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes – több munkáltatótól, kifizetőtől kapott – igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti az adóbevallását „söralátét-bevalláson”. Kitöltés előtt ezért érdemes a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető kitöltési útmutatóból tájékozódni a részletekről.

Az adóbevallás határideje május 20-a Fotó: Origo

Az adónyilatkozat a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltött bevallást 2015. május 20-ig kell eljuttatni a NAV-hoz.

Telefonon is lehet javítani

Az adózók bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV-nál a 06-40/20-21-22 számon – közölte az adóhatóság. A telefonos ügyintéző rendszer használatához azonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatványon igényelhető.

Ha hibázott, csak egy hívásba kerül Forrás: AFP/Marja Airio

Idei újdonság, hogy ez a szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453 ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon is. Azonosító szám birtokában a netán hibásan kitöltött bevallás is javítható telefonon keresztül.