Mától viszi a postás a DRB ügyfeleinek a kártalanítást

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A DRB bankcsoport felszámolása után az Országos Betétbiztosítási Alap 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forint értékben. A 64 ezer magánszemély közül 22 558 (100 ezer forint alatti megtakarítással rendelkező) ügyfélnek a mai naptól kézbesíti a Magyar Posta a kártalanítási összeget.
Vágólapra másolva!

A DRB Bankcsoport, azaz a BRB Buda Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank 73 573 ügyfelének első körben összesen 103 milliárd forint kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a március 4-én megkezdődött kártalanítási folyamat során, áll a szervezet közleményében.

Ők még nem kapnak

Az adatbázisok feldolgozása alapján 5,5 milliárd forintnyi betétállomány további ügyintézést, vizsgálatot igényel (például gyámhatósági, Start számlák, elhunytak betétei). Az érintettek 87 százaléka magánszemély, a betétek átlagos nagysága 707 ezer forint. Az OBA által ki nem fizethető, kártalanítási értékhatár feletti összeg a bankcsoport esetében: 12,9 milliárd forint, tájékoztat az OBA.

Ennyi kártalanítást fizet az OBA a DRB ügyfeleinek Forrás: OBA

Így kapják a kártalanítást

A DRB Bankcsoport tagjainál a magánszemélyek kártalanítása négyféle módon történik:

  • 500 forint és 100 ezer forint között a postai kézbesítő házhoz viszi a kártalanítást.
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a betétesek a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják felvenni a kártalanítást.
  • 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről, ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.