Megdorgálta a Számvevőszék a NAV-ot

pénz, bankjegy, 500 forintos
A megújult 500 forintos. A Magyar Nemzeti Bank 2009. április 15-től az év végén bevonásra kerülő 200 forintos bankjegy kivételével valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki fokozatosan. 2008 őszén már megismert korszerűbb 10 ezer forintost követően most további öt címlet, az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20000 forintos bankjegy új változatai kerülnek forgalomba. A bankjegyekre olyan korszerű, biztonsági elemek (apró sárga körök) kerülnek, amelyek fokozott védelmet nyújtanak. Az 1000 forintosra ezen túlmenően új, ezüstszínű, hologram hatású fémcsík is került.
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék ellenőrzése hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásában, valamint a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a NAV működését. Az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásánál, továbbá a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban is.

Nem tett intézkedéseket

Az adó és a vám nyilvántartott hátraléka 2009. és 2013. között 8,8 százalékkal, 2078,5 milliárdról 2260,9 milliárd forintra nőtt. Az összeg 97,1 százaléka adóhátralék volt. A hátralékállomány emelkedésének ütemét mérsékelte, hogy az ellenőrzött időszakban közel 3800 milliárd forint hátralékot töröltek elévülés, behajthatatlanság, tartozásmérséklés miatt, illetve a felszámolási eljárásokhoz kapcsolódóan. Ezek mellett az adóhatóság 2009. és 2013. között évente 232,8-204 milliárd forint olyan működői adózói hátralékállományt mutatott ki, amelynek hátralékkezelése érdekében nem tett intézkedéseket.

Romlott a hátralékbeszedés

Az ellenőrzött időszakban a hátralékbeszedés romlott, mivel (a jelentős mértékben, évről-évre végrehajtott törlések ellenére) emelkedett a hátralékállomány nagysága, ezen belül pedig nőtt a beszedés szempontjából kedvezőtlenebb helyzetű és nem működő cégek hátralékénak aránya.

Nem tettek intézkedéseket a hátralékok behajtásáért Forrás: MTI/Balaton József

Hiányoztak az egységes szabályok

Az ÁSZ megállapította, hogy nem történt meg az adó- és vámszakmai területeken külön-külön alkalmazott folyószámlarendszerek egységesítése. Az egységes, NAV-szintű eljárási szabályok hiánya megmutatkozott a hátralékkezelési és a végrehajtási eljárási feladatok ellátása során is.

Átfogóbb ellenőrzés

Az ÁSZ minden évente ellenőrzi a NAV-ot, az elmúlt években az ellenőrzései során tapasztalt kockázatokat összegezve döntött a szervezet arról, hogy ezúttal a NAV több tevékenységi területére vonatkozó ellenőrzést fog tartani.

Ezeket a területeket ellenőrizték

A 2009. január 1-jétől a 2013. december 31-éig tartó időszakot ellenőrizték, a következő területeket:

  • Hátralékkezelés és végrehajtás
  • Kiemelt adózói körben gyakorolt tevékenység

Emellett a 2011. február 8-tól a 2014. április 30-ig terjedő időszakra ellenőrizték az Eurofisc rendszert, amit áfa csalások megelőzésére hoztak létre.