Sokaknak még mindig nehézséget okoz a hiteltörlesztés

10000 forint infláció defláció
Bankjegyek
Bankjegyek
Vágólapra másolva!
Csökkent a lakosság fogyasztási, megtakarítási és hitelfelvételi hajlandósága, derült ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb felméréseiből. Szép Péter, a cég pénzintézeti szektorának partnere szerint a jövőben a hitelpiac élénkülésére és a hitelkereslet lassú emelkedésére lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A hitelezést, a fogyasztást és a megtakarítást nézve az elmúlt félévben hasonló mértékben csökkent a hitelezéssel és a fogyasztói költéssel kapcsolatos optimizmus, az előző évhez képest viszont nőtt a hitelfelvételi kedv, mondta Szép Péter. A szakértő szerint a hitelfelvételi kedv növekedése részben a fogyasztás lassú beindulásának köszönhető.

A felmérésben résztvevők egyre határozottabban döntenek a pénzügyeiket érintő kérdésekben, azaz a válaszokból jól látható, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban választanak banki terméket. A banki költségek optimalizálása egyre fontosabbá válik, emelte ki a szakértő.

Ilyen egy átlagos adós

A Deloitte saját adatai szerint egy háztartás körülbelül 500-580 ezer forint személyi hitelt vesz fel átlagosan 4,5 évre, míg az átlagos törlesztőrészlet 20 ezer forint körül alakul. A válaszadók 47 százaléka azt mondta, hogy hitelt csak akkor vennének fel, ha az mindenképpen szükséges, derült ki a felmérésből.
A megkérdezettek 59 százaléka még mindig késésben van a felvett jelzáloghitelével, és az elmúlt évek emelkedő trendje továbbra is tart, nem látszanak az enyhülés jelei. Szép Péter ugyanakkor elmondta, hogy a lakosság kevésbé borúlátó a jövőbeni fizetési nehézségeit illetően: a korábbi 70 százalékról 62 százalékra csökkent az arányuk.

Sokaknak okoz gondot a hiteltörlesztés Forrás: MTI/Faludi Imre

Fogyasztási céllal egyre kevesebben nyúlnak hozzá a megtakarításaikhoz, mondta a szakértő. A megtakarítási helyzettel kapcsolatban Szép Péter elmondta, hogy Magyarországon még mindig nagyon kevesen tudnak és képesek megtakarítani.

Növekvő tudatosság

A Deloitte szerint az emelkedőköltség-érzet – például a számlavezetési díjak – mellett már egyre többen figyelnek a pénzügyeikre. A felmérés szerint 2013-hoz képest tavaly az emberek könnyebben igazodtak ki a banki szolgáltatások és termékek között. Ugyanakkor a válaszadók mindössze 3 százaléka figyeli rendszeresen a különböző újdonságokat a banki kínálatban.

A bankszektor általános lakossági megítélése más szektorokhoz képest negatív, bár már mutatkoznak a javulás apró jelei, mondta Szép Péter, aki szerint bankot váltók aránya elenyésző és nem karakteres, így az inkább csak esetleges. Az ingyenes készpénzfelvétel alapvetően nem rendezte át a pénzügyi szokásokat, mondta a szakértő.