Bezárnak a belvárosi boltok is vasárnap

Idétlen érvek, miért lesz jó a vasárnapi zárva tartás
Vágólapra másolva!
A szerdai kormányülésen eldőlt, hogy a világörökségi területeken lévő kereskedelmi egységek sem tarthatnak nyitva március 15-e után vasárnap.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán megtárgyalta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben benyújtott módosító javaslatokat - közölte Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Tovább szűkül a kör

Hozzátette: "meglepődve láttuk, hogy a sajtóban oly' hangos ellenzék" a világörökség megkülönböztetett helyzetével kapcsolatban nem nyújtott be módosító javaslatot. Ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt azoknak, akik igazságtalannak érezték a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek - és így az ott dolgozók - megkülönböztetését.

A világörökségi területen lévő boltok sem úszták meg a vasárnapi boltzárat Forrás: Thinkstock

Ezért, ezen a területen a kormány fogja kezdeményezni a változtatást, így tovább szűkül a kivételek köre - jelentette ki. Kiemelte: a cél továbbra is az, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap.

Már kedden sejteni lehetett

A világörökségi területen található üzletekre eddig nem vonatkozott a vasárnapi boltbezárás. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, ha a későbbiekben olyan módosító indítvány érkezik, ami a világörökségi területeken található boltok vasárnapi bezárását érinti, a kormány támogatni fogja - nyilatkozták már kedden. Sejteni lehetett, hogy sem a Tokaji borvidéken lévő Tescók sem a budapesti belvárosban lévő üzletek nem lesznek kivételek és rájuk is vonatkozik a vasárnapi boltzár.

Olvasóink jelzése alapján elkészítettük a vasárnap is nyitva lévő boltok listáját. Kerüljön fel a térképre! Továbbra is várjuk azoknak a boltoknak a jelentkezését, amelyek ki tudnak nyitni vasárnap március 15. után is. A jelentkezéshez kattintson ide!

Nincs vasárnap házhoz szállítás sem

A Tesco hírlevélben tájékoztatta vásárlóit, hogy március 15-e után nem lesz házhoz szállítás vasárnaponként. A Tesco sajtósa azt közölte az Origóval, hogy ünnepnapokon eddig sem szállítottak házhoz.

Az áruházlánc "hivatalosan" is közölte online vásárlóival, hogy március 15-től vasárnaponként a kiszállítás és a személyes átvételi pontok sem lesznek elérhetők. Vagyis a webáruházra is vonatkozik a vasárnapi boltzár. A rendelés viszont leadható vasárnap is - legkorábban hétfői kiszállítással - írja a Pénzcentrum.