Surányi György: Emiatt lett vonzó a devizahitel

Surányi György gazdasági szakember Budapesten 2015 február 3-án Surányi György gazdasági szakember Budapesten 2015 február 3-án
Surányi György gazdasági szakember Budapesten 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
A költségvetési és a pénzpolitika szigorú összhangja a Bokros-csomag eredményességének egyik kulcseleme volt, erről Surányi György volt jegybankelnök beszélt a Bokros-csomag bevezetésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

A Szabadság és Reform Intézet által rendezett eseményen Surányi György elmondta, hogy ez az egyensúly 2001 után felbomlott, így a magyar gazdaság az export, a beruházások, a külföldi tőke hajtotta növekedési pályáról áttért a felelőtlen kiadások és fogyasztás húzta növekedési pályára, amely sokak számára vonzóvá tette a devizahitelek felvételét.

Surányi György: Fontos a fiskális és a monetáris politika összhangja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Surányi György erről az Origónak adott interjújában is beszélt: a közgazdászprofesszor szerint a devizahitelezés az ezredforduló után bekövetkezett gazdaságpolitikai fordulat káros hozadéka. Az egyetemi tanár úgy véli, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatban a jegybank, ahol és amiben csak lehetett, hibázott, de nem szabad elmenni a kereskedelmi bankok felelőssége mellett sem.