Vágólapra másolva!
A sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A napokban felröppent a híre, hogy a korlátozás március 15-i életbe lépése előtt mégsem születik meg a jogszabály, helyette képviselői indítványt nyújtanak be. A szaktárca azonban közölte, a rendelet megjelenése a hét második felében várható - írta csütörtökön a Magyar Nemzet.

Hátrányos döntés

A lap megszólaltat egy vidéki bolttulajdonost is, aki annak ellenére hátrányos döntésnek tartja a vasárnapi zárva tartást, hogy az egyik magyar lánc hálózatához tartozó üzletét nyitva tarthatja a hét utolsó napján.

Elmúlt az utolsó szabad vasárnap, mostantól a hét utolsó napján a legtöbb nagyáruház zárva tart Forrás: Thinkstock

Elmondása szerint heti forgalma 7-8 százalékát bonyolítja le a hét utolsó napján. Március közepétől azonban alkalmazottai helyett maga áll be a kasszába, így ezen a napon nem lesz kiszolgálás a csemegepultban.

A pótlékok hiánya miatt dolgozói átlagosan 10 ezer forinttal kevesebbet visznek haza havonta, ő pedig kevesebb járulékot fizet be a költségvetésbe. A környékbeli pékeknél már megkezdődtek a leépítések, hiszen vasárnap hajnalban nem fognak sütni, ha nem nyit ki az üzletek többsége - mondta.

Vannak kivételek

Elmúlt az utolsó szabad vasárnap is, mostantól a legtöbb 200 négyzetméternél nagyobb üzletnek zárva kell maradnia a hét utolsó napján. Kivételek lehetnek azok a vállalkozások, ahol maga a tulaj vagy egy családtagja áll be a pult mögé. De azok a boltok is nyitva maradhatnak vasárnap, amelyek a világörökségi területeken vagy pályaudvarokon vannak. Az Origo már december óta gyűjti ezeknek a boltoknak a listáját.

Ha érdekli, hogy hol lehet majd továbbra is vásárolni vasárnap, akkor itt olvassa el térképes összeállításunkat a nyitva tartó boltok listájáról. Az Origo már december óta gyűjti az üzletek listáját.