Kieshet Görögország az eurózónából

Vágólapra másolva!
Hiába maradna, lehetséges, hogy Görögország kibukjon az eurózónából, mondta Wolfgang Schäuble, a német pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schäuble az ORF osztrák közszolgálati televízióban csütörtök este azt mondta, osztrák kollégájával, Hans-Jörg Schellinggel együtt úgy véli, elképzelhető, hogy Görögország távozni kényszerüljön az eurózónából.

Eddig ellenezte

"Görögországé a felelősség és a lehetőség annak eldöntésére, hogy mi történjék, és jelenleg nemigen tudjuk, hogy az illetékesek mit is csinálnak Görögországban, ezért nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy Görögország kisodródik az euróövezetből" - mondta. Wolfgang Schäuble kijelentése azért is meglepő, mivel a pénzügyminiszter eddig rendre kiállt az övezet egysége, a görög tagság megtartása mellett.

Most viszont azt mondta, Athén csak akkor kaphat további pénzügyi támogatást, ha betartja a hitelezőkkel kötött megállapodásokat. "Európa továbbra is készen áll Görögország támogatására, de Görögországnak engednie kell, hogy segítsenek neki".

Már kaptak jóvátételt

A görög kormány az utóbbi napokban ismét elővette azt a követelést, hogy fő hitelezője, Németország fizessen jóvátételt a második világháborús náci megszállás miatt. Görögország egyébként hivatalosan olasz megszállás alatt állt, ezért a Párizsi Békeszerződés értelmében Olaszország 1947-ben 105 millió dollár kártérítést fizetett. Emellett Németország 1960-ban 115 millió márka jóvátételt fizetett a Görögországban elkövetett háborús bűnök miatt.

Mégis megszoríthat Ciprasz

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő pénteken Brüsszelben megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a német sajtó szerint egyre inkább akut fizetési válsággá terebélyesedő államadósság-válság kezeléséről. Pénteki beszámolók szerint az athéni pénzügyminisztérium bejelentette, hogy átmenetileg a társadalombiztosítási alapok forrásainak felhasználásával fogják fedezni az költségvetési kiadásokat.