Két dolog fenyegeti az euróövezetet

hitelminősítő moody's
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK - Credit rating company Moody's in New York. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
A legtöbb euróövezeti gazdaság adósprofiljának kilátása stabil, de a valutaunió egészének kilátásait rontja a hosszasan elhúzódó defláció lehetősége, és Görögország esetleges távozása az euróövezetből.
Vágólapra másolva!

A szuverén adósminőség 2014-ben stabilizálódott az euróövezetben, derül ki a Moody's Investors Service új átfogó helyzetértékeléséből. Ezt jelzi, hogy a Moody's besorolási listáján a 19 euróövezeti gazdaság közül 15 stabil kilátású adósosztályzattal szerepel. Spanyolország és Litvánia államadós-besorolásaira a cég felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, Franciaország osztályzati kilátása ugyanakkor negatív, Görögország mélyen spekulatív besorolását pedig a Moody's leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt tartja.

Szerény növekedés

A ház 2015-re 1,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos növekedést vár az euróövezetben, megjegyezve, hogy ezekkel az ütemekkel a valutaunió továbbra is a szerény növekedéssel jellemzett térségek közé tartozik.

Nem lesz infláció

A hitelminősítő várakozása szerint az euróövezeti gazdaságok zöme az idei évet deflációban tölti, és ezekben az országokban csak 2016-ban tér vissza a pozitív infláció, mondta el Kathrin Muehlbronner, a Moody's alelnöke és vezető adósminőségi elemzője.

Nem csökken az adósság

A Moody's alelnöke szerint a nagyon alacsony infláció és a gyenge nominális gazdasági növekedés közepette - főleg, ha ez a környezet hosszú ideig fennmarad - még nehezebb lesz az adósságteher csökkentése a súlyosan eladósodott eurógazdaságokban. Sőt a közadósság-ráták folyamatosan tovább emelkednének a legtöbb euróövezeti gazdaságban, és még 2018-ban sem lenne nyoma stabilizációnak, még kevésbé e folyamat visszafordulásának.

Defláció lesz az eurózónában Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Legrosszabb esetben

A cég által kidolgozott alternatív, kedvezőtlen forgatókönyvben az átlagos egész évi euróövezeti infláció 2015-ben és 2016-ban is mínusz 1 százalék lenne, és a valutauniós növekedést az alapeseti előrejelzéshez képest 0,5 százalékpontos negatív sokk érné.

A Moody's modellszámításai szerint ebben a helyzetben Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája 2018-ban az alapesetben várt, 130 százalékot épphogy meghaladó szint helyett elérné a 140 százalékot, Franciaország és Spanyolország adósságrátái pedig a jelenleg valószínűsített, valamivel 100 százalék alatti érték helyett 110 százalék felé tartanának.

Súlyos következmények

A görög kormány és a hivatalos euróövezeti hitelezők közötti konfrontációnak - a többi eurógazdaság megerősödött adósminőségi alapmutatói és a pénzügyi szektorok görögországi kitettségeinek jelentős csökkenése miatt - egyelőre nincsenek járványos terjedési hatásai. De ha Görögország elhagyja az euróövezetet, vagy ha egy ilyen fejleménynek megugrik a kockázata, az súlyos következményekkel járna az egész euróövezetre, véli a Moody's.

Súlyos következményei lennének Görögország kilépésének Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Felbonthatatlannak tervezték

Még ha a közvetlen pénzügyi hatás korlátozott maradna is, egy euróövezeti tagország távozása a kifejezetten felbonthatatlannak tervezett valutaunióból óhatatlanul kérdéseket vetne fel több más eurógazdaság távozásának lehetőségével kapcsolatban, és a piaci szereplők azt firtatnák, hogy az euróövezet további bomlását milyen jellegű nyomások idézhetnék elő - írják elemzésükben a Moody's londoni szakértői.

Alapvető kérdést vetne fel

Ha Görögország után más euróövezeti országokban is olyan pártok aratnának választási győzelmet, amelyek elvetik az euróövezeti válságkezelés kulcselemeit, az ismét felvetné azt az alapvető horderejű, megválaszolatlan kérdést, hogy az euróövezeti tagállamok a monetáris unió mellett készen állnak-e a költségvetési unió megteremtésére is, vélik a ház elemzői.