Még több boltot zár be a kormány

autó benzinkút benzinkutas dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY tankol autó benzinkút Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY Beregszász, 2014. november 27
Az olcsó benzin a kiskereskedelmen is sokat lendített
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Módosították a munka törvénykönyvét is: dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak.
Vágólapra másolva!

Három fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Mengyi Roland és Vas Imre előterjesztésére 115-en szavaztak igennel, 37-en nemmel, 24-en pedig – köztük két fideszes, Bencsik János és Czomba Sándor – tartózkodtak.

A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytató üzletekre vonatkozó korlátozást több sajtóorgánum is lex Metróként értelmezte, vagyis úgy, hogy a szabályozás célja, hogy a Metro áruházak se nyithassanak ki vasárnaponként.

A benzinkutak sem úszták meg Forrás: MTI/Balázs Attila

A benzinkutak területét érintő szabályozással kapcsolatban a törvényalkotási bizottság ülésén a kormánypártok részéről megerősítették: a benzinkutak saját üzletei nyitva lehetnek vasárnaponként is, a töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra viszont vonatkozni fog a vasárnapi tilalom.

800 üzlet dacol a vasárnapi boltzárral

A benzinkutak mellett március 15-től vasárnap nem lesznek nyitva nagyobb boltok az örökségvédelmi területeken, a plázákban szinte csak mozizni lehet. Maradnak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pultmögé állni. Az Origo térképén már közel 800 üzletet jelöltünk be, ahol dacolnak a vasárnapi zárva tartással.

Dupla vasárnapi bérpótlék jár

Az Országgyűlés módosította a munka törvénykönyvét, amelynek értelmében azok a kereskedelmi alkalmazottak lesznek jogosultak százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki. Szatmáry Kristóf és Vas Imre fideszes képviselők, valamint a KDNP-s Harrach Péter előterjesztését 138 igen szavazattal, 37 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A munka törvénykönyve alapesetben – bizonyos feltételekkel – ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elő a hét utolsó napján dolgozóknak.

Ekkor jár százszázalékos pótlék

A mostani módosítás azonban rögzíti: azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak, akik olyan üzletben dolgoznak, amely – a vasárnapi kereskedelmi munkavégzésről szóló új szabályok alapján – csak az adventi vasárnapokon és az adott év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki, ezekre a napokra százszázalékos pótlék jár. A törvényalkotási bizottság módosító javaslatának indoklásában példaként említik az ezeken a napokon dolgozó eladókat, boltvezetőket, pultosokat, pénztárosokat, raktárosokat, szállítókat, árufeltöltőket, takarítókat és őröket.

A dupla vasárnapi bérpótlék a kereskedelemben december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek.

Hatások

A vasárnapi zárva tartásnak nem csupán munkaerő-piaci hatásai lesznek. Ide és ide kattintva elolvashatja korábbi cikkeinket a témában. Az utolsó szabad vasárnapról készült összeállításunkat pedig ide kattintva olvashatja el. Március 8-án egyébként egy KDNP-s képviselő is elment vásárolni. További részletek itt.