Vezekelni küldte Vona Gábor a köpködő jobbikos képviselőt

Kulcsár Gergely jobbik
"Vona Gábor kérésére a Duna parton jártam" - fűzte a képhez Kulcsár Gergely
Vágólapra másolva!
"Vona Gábor kérésére a Duna parton jártam" - írta ki Kulcsár Gergely, a korábban a Duna-parti holokauszt-emlékműbe köpő jobbikos képviselő. Emellé fel is töltött a Facebookra egy fotót, ahol az emlékműnél látható egy virággal a kezében. Alig több mint egy óra múlva viszont eltűnt a kép.
Vágólapra másolva!

Vezekelni küldhette Vona Gábor azt a jobbikos képviselőt, Kulcsár Gergelyt, akiről a héten derült ki, a párt levelezőlistáján azzal büszkélkedett, hogy beleköpött a nyilasok által a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító "vascipők" egyikébe. Az erről tanúskodó fotót Kulcsár Gergely tette közzé a Facebookon, egy bő óra múlva azonban a kép eltűnt.

"Vona Gábor kérésére a Duna parton jártam" - fűzte a képhez Kulcsár Gergely Forrás: Facebook/kulcsar.gergely.56/

Feljelentés kegyeletsértésért

A múlt héten a Demokratikus Koalíció politikusai - Gréczy Zsolt és Varga Zoltán - hoztak nyilvánosságra egy fotót, amelyet Kulcsár egy 2011-es köremailben küldött szét párttársainak. A képen Kulcsár a nyilasok által a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító "vascipők" előtt pózol.

A kép mellé a parlamenti képviselő a következő szöveget írta: "Ma délután egy kis feltöltődésre vágytam, ezért meglátogattam a Duna parton, a képen látható vidám helyet. A kép a cipőbe köpés után készült. Mindenkinek ajánlom, hogy ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, meg jön a kedve folytatni a munkát, amit őseink sajnos nem fejeztek be!" Kulcsárt a fénykép miatt a DK lemondásra szólította fel, és ügyészségi vizsgálatot kért a képviselő ellen, Tényi István fideszes képviselő pedig kegyeletsértés és uszítás gyanújával feljelentést tett.

Eltűnt a kép

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám megerősítette, hogy a kép és az e-mail valódi. Szerintük azonban "Kulcsár Gergely megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el", így az "az időmúlás és a megbánás miatt" a párt lezártnak tekinti azt az ügyet.

Kulcsár szerdán egy újabb fotót (ezúttal egy szelfit) tett közzé a Duna-parti emlékműné egy sárga tulipánnal látható, a képhez írt komment szerint Vona Gábor kérésére vitt virágot a holokauszt-emlékműhöz. Egyébként Vona Gábor Facebook-oldalán nincs utalás erre. Nem sokkal később Kulcsár Gergely fotója, eddig ismeretlen okokból eltűnt a közösségi oldalról. Az Origo e-mailben kérdezte meg Kulcsárt arról, ő törölte-e a képet. A képviselő azt mondta, a kép eltűnésének csak technikai okai voltak, és hamarosan visszakerül az oldalra.

A Kulcsárnál látható sárga tulipán szimbolikájáról egyébként ezt írja a Noiportal.hu: "Szív alakú szirmai miatt a lángoló érzelmeket és a szerelmet szimbolizálja. Felér egy szerelmi vallomással, pláne ha a virág vörös vagy rózsaszín. Ha viszont sárga tulipánt kapsz valakitől az, féltékenységéről árulkodik."