A bíróság ítéletére vár az NGM

Nemzetgazdasági Minisztérium
Budapest, 2014. május 1. A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete József Nádor téri homlokzatának részlete, a déli kapu felett lévő, díszítőszobrokkal, puttókkal, angyalokkal. MTVA Fotó: Váli Miklós
Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság az OTP Bank ügyében hozott ítéletében kimondta, hogy a lakáscélú támogatásokhoz kapcsolódóan a magyarországi hitelintézeti ágazatnak nyújtott állami garanciavállalás jogellenes állami támogatásnak minősül. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak egyelőre nincs álláspontja az ügyben.
Vágólapra másolva!

Korábban az OTP indított pert az állami megtérítések elmaradása miatt. Az EB döntése azonban kimondja, hogy a garanciavállalást jogellenesnek kell tekinteni, és a bankok által esetlegesen igénybe vett állami támogatást is vissza kell téríteni a magyar államnak.

Nincs álláspont

„Tekintettel arra, hogy az ügyben a magyar bíróság eljárása még nem zárult le, így álláspontot csak a jogerős döntés után tudunk közölni” – válaszolta az NGM az Origo megkeresésére.

A tárca korábban a Portfolióval azt közölte, hogy mintegy 290 milliárd forint hitelállományra vonatkozik az EB döntése, ennyi Magyarország uniós csatlakozását követően megkötött kölcsönszerződések állománya. Mint írták, a megtérítési igénnyel ténylegesen érintett állomány ennek az összegnek csak a töredéke. Azt az NGM ugyanakkor nem árulta el kérdésünkre, hogy ez a „töredék” mégis mekkora összeget tesz ki.

A bankok le sem hívták

A gazdasági portálnak adott NGM-válaszból kiderült, hogy ezeknek a garanciáknak a lehívása nem történt meg, így a hitelintézeteknek nem merülhet fel visszafizetési kötelezettsége.

Az OTP ügyében döntött az EB Forrás: MTI/Faludi Imre

Megkérdeztük a bankokat is, őket hogyan érinti az EB tegnapi döntése. A cikkünk megjelenéséig érkezett válaszok alapján csak a Magyarországon felperes OTP-t érinti a luxembourgi testület ítélete. Az UniCredit az EB döntéséről egyelőre csak a sajtóból értesült, így azt nem kívánták kommentálni.

A törvényszék dönt majd

„Az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék kezdeményezte az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárását a feltett kérdésekben. Az OTP Bank elemzi az Európai Bíróság döntését, amely alapján a Fővárosi Törvényszék mondja majd ki az ügyben az ítéletet” – válaszolta az Origónak az OTP.