Módosítaná a közmunkatörvnényt az ombudsman

Vágólapra másolva!
A szociális törvény pontosítását kérte Székely László ombudsman, szeretné elérni, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam minősüljön a munkaügyi szervvel való együttműködési időszakna.
Vágólapra másolva!

Egy panaszbeadvány nyomán indított vizsgálat tapasztalatai szerint a jelenlegi szabályozás az álláskeresők esetében kedvezőtlen következményekhez vezet - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A panaszos azt nehezményezte, hogy az elsődleges munkaerő-piacon jelentkezett egy állásra, amelynek hirdetésében feltételként szerepelt a munkaügyi központ által kiállított, tartós álláskeresői státuszt igazoló okmány. Székely László, a Hivatal vezetője ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Nem álláskeresők

Ezt az okmányt azonban nem kaphatta meg, a munkaügyi központ pedig azzal indokolta az elutasítást, hogy a jelenleg érvényes szabályozás alapján a közfoglalkoztatott jogilag nem minősül álláskeresőnek. A Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolást pedig csak álláskeresők számára adhatják ki.

Mindennek nyomán a panaszos nem rendelkezett a jogosultsághoz szükséges számú álláskeresési napokkal sem. Mert az igazolás feltétele, hogy az álláskereső 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként legyen nyilvántartott.

Segít munkát találni, vagy nem?

Ennek ellenére a biztos jelentésében azt írta, hogy a Munkahelyvédelmi Akcióterv kedvezményei és a közfoglalkoztatotti programok is segítik a munkanélküliek tartós munkavállalását. Pedig megállapította azt is, hogy a közfoglalkoztatásban töltött idővel kitolódik annak lehetősége, hogy a tartós álláskeresők kedvezményével helyezkedjen el valaki az elsődleges munkaerő-piacon, ami azzal járhat, hogy a közfoglalkoztatott megreked a közfoglalkoztatotti rendszerben.

Hónapokig késhet a szociális ellátás

Ebben a helyzetben "a közfoglalkoztatotti létből való kikerülés elősegítése elvárható és szükségszerű, mérlegelésen felülálló állami feladat" - fogalmaz a közleményben a hivatal. A közmunka nem számít bele munkaügyi központtal folytatott egyéves együttműködési időszakba sem, így a szegénységben élők hónapokon át nem juthatnak szociális ellátáshoz.