Vágólapra másolva!
Nem létezik a vasárnapi pihenőnapról szóló hatástanulmány – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca cáfolja a Népszabadság értesülését, ami szerint egy 2011-es tanulmány azt tartalmazta, hogy a KDNP javaslata miatt több mint tízezer ember veszítené el a munkáját és közel 50 milliárd forintot bukna a költségvetés. 
Vágólapra másolva!

A Népszabadság az Orbán-kormány megrendelésére az NGM-ben 2011-ben készült, ám sohasem publikált hatástanulmányban írottakra hivatkozva azt írja, hogy a tanulmány készítői szerint tíz-tizenötezer ember elbocsátásával jár a vasárnapi boltbezárás elrendelése, és a munkájukat elveszítők jó része később sem tud majd elhelyezkedni az ágazatban.

A számok hiteltelenek

A nemzetgazdasági tárca megdöbbenéssel értesült arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából – írták az Origónak.

Már vasárnap nem nyitna ki a boltok Forrás: Thinkstock

A sajtóban megjelent – a minisztérium számára ismeretlen – tanulmány megállapításai és kockázati elemei hiteltelenek. Hozzáteszik, nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt és a boltoknak sem lesz forgalomkiesése a vasárnapi boltzár miatt.

2011-ben helyállóak lehettek volna a számok

A sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája, talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Az NGM hozzáteszi: 2011-ben valóban nem lehetett volna meglépni vasárnapi boltzárat. Viszont „az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt."

Az Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaság megérett a vasárnapi boltzárra Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán

Azt írja a gazdasági tárca, hogy Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást. És ezekben az országokban sem csökkent a fogyasztás, a turisztikai bevétel és a gazdaságokat sem érintette hátrányosan a vasárnapi boltzár.

Még több bolt zár be

Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Módosították a munka törvénykönyvét is: dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak.

Van, ami nyitva lesz

A benzinkutak mellett március 15-től vasárnap nem lesznek nyitva nagyobb boltok az örökségvédelmi területeken, a plázákban szinte csak mozizni lehet. Maradnak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pult mögé állni. Az Origo térképén már csaknem 800 üzletet jelöltünk be, ahol dacolnak a vasárnapi zárva tartással.