Rogán Antal: A brókerek vagyonát is zárolhatják majd

Ötpárti egyeztetés a terrorellenes fellépésről
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
A brókercégeket érintő pénzügyi csőddel kapcsolatos eljárásra nagyon szigorú törvényjavaslatot fogalmazott meg a Fidesz, hasonlóra Magyarországon még nem volt példa, mondta Rogán Antal frakcióvezető. A törvényjavaslatot a tervek szerint hétfő délután nyújtják be.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután nyújtja be az Országgyűlésnek Rogán Antal képviselőtársaival a javaslatot, amely többek között rögzíti, hogy nemcsak a csalásban közvetlenül érintett cég, hanem a teljes cégcsoport vagyonát zár alá kell venni. Továbbá rendelkezik arról, hogy azoknak a vezetőknek, tulajdonosoknak a vagyonát is zárolni kell, akik a csalások előkészítésében részt vehettek. Ez vonatkozik a céget jegyző vezetőkre, a csalások óta eltelt időszakban meghatározó tulajdonosokra, az igazgatótanács tagjaira, a felügyelőbizottság tagjaira és a könyvvizsgálókra is, mondta el a Fidesz frakcióvezetője az M1 hírcsatornán és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A már folyamatban lévő ügyekre

A brókercégeknél csak a bűnvádi eljárás végén lehet vagyoni elzárást elrendelni, ha a bűnösségre vonatkozóan legalább a gyanúsítás megtörtént. Ezért egy olyan passzust is betesznek a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet – mondta Rogán Antal, konkrét példaként említve a Buda-Casht és a Quaestort.

Az átruházott vagyont is zárolhatják

E passzus értelmében megvizsgálják, hogy az elmúlt hetekben milyen céges-, illetve magánvagyon-átruházás történt, és megnézik, hogy ez valódi gazdasági cselekmény volt-e. Ha kiderül, hogy az átruházás ingyen vagy valamilyen komolytalan összegért történt, akkor ott a semmisség elve szerint kell eljárni, és az átruházott vagyont is zárolni fogják. "Nem engedjük a felelősöket elmenekülni, sem a vagyont kimenekíteni" – szögezte le Rogán Antal.

A brókercégek tulajdonosainak vagyonát is zárolnák Forrás: MTI/Illyés Tibor

Március végén elfogadhatják

A javaslatot március 23-án, hétfőn délután fogják benyújtani, a gazdasági bizottság kedden reggel tárgyalja majd. A csütörtöki házbizottsági ülésen pedig az ellenzék támogatását kérik a házszabálytól való eltéréshez, mert akkor lehet hatékonyan eljárni, ha a parlament március 30-31-i ülésén elfogadják a javaslatot, mondta Rogán Antal.