Szijjártó: nem akarok rózsaszín felhőket festeni

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A keleti nyitásnak számokban is megmutatkozó eredménye van Szijjártó Péter szerint. A "rajtunk kívül álló tényezők miatti" kiesés a keleti országokba irányuló magyar export értékét 1,6 milliárd dollárral csökkentette, de azt a régió más országaiba történt kivitel növekedése 600 millió dollárral részben ellensúlyozta.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter erről a Népszava hétfői számában megjelent interjúban beszélt.
Elmondta: az embargó miatt 15 százalékkal visszaesett az oroszországi export, ami 510 millió dollár mínusz. Ukrajnában 10 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye, így oda 12 százalékkal, 310 millió dollárral csökkent a magyar export. Eközben a Nokiát bezárták Komáromban tavaly, amivel az arab relációban 820 millió dollárral visszaesett a híradástechnikai export.

Nem rózsaszín felhők

"Tehát egy globális vállalati döntés, egy háború a szomszédban, plusz egy azzal kapcsolatos uniós szankciós döntés 1,6 milliárdot kivett a keleti exportból, ehhez képest volt mínusz 1 milliárd a vége" - fogalmazott Szijjártó Péter. "A kép összetett; nem akarok rózsaszín felhőket festeni, mert nincs rá okunk. De igenis vannak erőfeszítések, amelyek eredményesek" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Ha egy ország gazdasági teljesítménye azért olyan, mert van valamilyen társadalmi, politikai berendezkedés, ami idegen a mi felfogásunktól, akkor azt nem tudjuk követni. Akkor azt kell mondani, hogy sajnos ilyen áron mi nem fogunk ilyen teljesítményt nyújtani" - jelentette ki a külügyminiszter a lap felvetésére, hogy azért illették-e kritikával Magyarországot, mert Oroszország mintaállam a magyar kormányfőnek.