Lázár elintézte: zöld utat kapott a paksi bővítés

dolgozik ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű férfiak munkában HÉTKÖZNAPI ipari létesítmény vezérlőterem Paks, 2011. március 7.
Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési
Paks, 2011. március 7. Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden akadály elhárult, Brüsszel is lezárja a kérdést.
Vágólapra másolva!

Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátással kapcsolatban - mondta el Lázár János, miután Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal tárgyalt Brüsszelben.

Mindent tisztáztak

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig Luxembourgban tárgyalt kedden a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást.

Lázár János szerint minden akadály elhárult Fotó: Origo

Lázár János tudatta: Canetével abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság (EB) is lezárja a kérdést. Az Origo is beszámolt róla, hogy néhány napja már Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos is arról beszélt, hogy közel a megállapodás.

Fordulat két hét alatt

Pedig alig két hete még bizonytalannak tűnt a bővítés jövője. Brüsszel ugyan nem blokkolta a beruházást, de az egyoldalú - az oroszoktól történő - fűtőanyag-beszerzés miatt a szerződést nem is hagyta jóvá akkor az Európai Bizottság.

A paksi atomerőmű vezérlőközpontja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a döntés volt az, amit a Financial Times úgy adott hírül, hogy az Európai Unió nemet mondott a Magyarország és Oroszország között létrejött 3000 milliárd forintos beruházással létesülő atomerőmű építésére vonatkozó megállapodásra. Giró-Szász András államtitkár ezt akkor cáfolta.