Nagyobb növekedést vár a jegybank

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az MNB 3,2 százalékos gazdasági növekedést és a fogyasztói árak stagnálását várja 2015-re. Matolcsy György újabb kamatcsökkentési ciklus elindítását jelentette be.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank jelentősen, a decemberi 2,3 százalékról 3,2 százalékra emelte az idei GDP-növekedés várható ütemét márciusi inflációs jelentésében. Ebben a jegybank a fogyasztói árak stagnálására számít, míg decemberben még 0,9 százalékos inflációt valószínűsített.

Az MNB 2016-ban 2,6 százalékos inflációval és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A decemberi előrejelzésében még 2,9 százalékos infláció és 2,1 százalékos GDP-növekedés szerepelt.

Lazít a jegybank

A monetáris tanács az inflációs célkövetés keretrendszerének rugalmasabbá tételéről döntött, 3 százalékos értékében meghatározott inflációs cél fenntartása mellett egy ±1 százalékpontos toleranciasávot jelölt ki, közölte az MNB.

Az inflációs cél körüli 2 százalékpontos most bevezetett toleranciasáv hozzájárulhat a keretrendszer rugalmasabbá tételéhez. A jegybank továbbra is 3 százalékos infláció elérésére törekszik, a 2 százalékpont széles toleranciasáv ugyanakkor megjeleníti, hogy az infláció a gazdaságot érő sokkok hatására e szint körül ingadozhat.

További kamatcsökkentés jöhet

Az MNB Monetáris Tanácsa a 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít, amelyet addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt – egy új, rugalmasabb keretben – el nem érik, mondta a kamatdöntés után Matolcsy György, az MNB elnöke.

Tovább csökkenhet az alapkamat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jegybankelnök szerint a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, és a jegybankot a középtávú inflációs cél elérésében.