Valami történt a nyugdíjcélú megtakarításokkal

öregség, nyugdíj
Szolnok, 2014. január 24. Cser Gábor nyugdíjast (b) készíti elő vizsgálatra Izsold Zsolt betegkísérő a szolnoki Hetényi Géza Kórház diagnosztikai központjának új, 64 detektorsoros CT-berendezése mellett 2014. január 24-én. A korábbi, tizennyolc éves készüléket leváltó új, a szív és az érrendszer vizsgálatára is alkalmas komputertomográffal naponta hatvan-hatvanöt vizsgálatot tudnak elvégezni. A központra mintegy négy-ötszázezer beteg kiszolgálása jut a régióban. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint az adójóváírás ösztönzőleg hatott a hosszú távú megtakarításokra. A Randstad kutatása szerint viszont a magyarok teszik félre a legkevesebbet a nyugdíjas éveikre, mert meggyőződésük, hogy az időskori megélhetést a járulékok rendszerén keresztül a munkáltatónak és az államnak kellene garantálnia. 
Vágólapra másolva!

A magyarok 77 százaléka arra számít, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell majd. Minden hatodik válaszadó úgy látja, hogy valószínűleg csak 70 éves kora után hagyhatja abba a munkát, mindössze a megkérdezettek 41 százaléka mondta, hogy 65 éves korára végleg visszavonul - derül ki a Randstad kutatásából.

Csak az állami nyugdíjrendszerre támaszkodunk

A felmérés szerint a magyarok nagy többsége a bevételei mintegy 5 százalékát teszi félre a nyugdíjas éveire, miközben a globális kutatásban részt vevő 34 országban mindenhol nagyobb a megtakarítások aránya. A szomszédos országok közül Ausztriában 54, Csehországban 59, Szlovákiában pedig 62 százalék mondta, hogy a jövedelmük legalább 10 százalékát nyugdíj-előtakarékosságra fordítják.

Adóévenként 130 ezer forint jóváírható Forrás: MTI/Mészáros János

Az adótámogatás jól jött

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint az adókedvezmény hatására nőttek a hosszú távú megtakarítások. A tavalyi évben 12,6 milliárd forintra nőtt az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások díjbevétele. E nyugdíjtermékek éves átlagdíja 220 365 forint volt, míg a folyamatos díjas életbiztosításoké ennél jóval kevesebb, 166 290 forint.

A Mabisz szerint jól látszik, hogy beigazolódtak a várakozások: az adótámogatás komoly lendületet adott a nyugdíjtermékek népszerűségének, így a valóban hosszú távú megtakarításoknak. 2014. január 1-jétől a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező magánszemélyek az általuk befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot jóváírhatnak nyugdíjbiztosítási számlájukon.