A külügy nem mosná össze a Quaestor üggyel a családi tragédiát

Külügyminisztérium
Vágólapra másolva!
A külügyi tárca szerint a Quaestor ügyhöz nincs köze annak, hogy az öncsőd bejelentésének másnapján öngyilkos lett a pénzét a Quaestornál tartó, majd az utolsó pillanatban kimenekítő minisztérium egyik főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

Egy családi tragédiát semmilyen más üggyel ne mossanak össze - erre kérte a közvéleményt a Külgazdasági- és Külügyminisztérium. A tárca a szerdán a Népszabadságban megjelentekre reagált, miszerint egy nappal a Quaestor öncsődje után elhunyt - a hírek szerint öngyilkos lett - Szilágyi András, aki a külügyi tárca beruházási főosztályvezetője volt.

A külügyi tárca nem mosná össze a Quaestor ügyet a halálesettel Forrás: Origo

A minisztérium közlése szerint azonban mindennek nincs köze a Quaestorhoz, ahol a tárca egyik háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. mintegy 3,8 milliárd forintnyi államkötvényt tartott, és az öncsőd bejelentése előtt egy nappal, március 9-én vette ki. Mivel emiatt többen felvetették a bennfentes kereskedés gyanúját, a minisztérium közölte: a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információval nem rendelkeztek.

Kivették a pénzt, mint mások

A Quaestor csődjét - mint írták - az okozta, hogy az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben bocsájtott ki kötvényeket, és, amikor a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét, a Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét. Az MNKH ezután vette ki a tőkéjét a Quaestortól.

Kisbefektetői pánik a Quaestor irodája előtt a csődvédelem bejelentése után Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szilágyi András szakmai munkássága elismeréseként, illetve annak kiteljesedéseként tekintett az előtte álló feladatokra. Személye köztiszteletnek és közmegbecsülésnek örvendett a minisztériumban, halálhíre lesújtotta a tárca vezetőségét és minden kollégát - közölte a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, hozzátéve: osztoznak a család gyászában.