Álhír terjedt az Erste Bankról

bankfiók bejárat embléma ÉPÜLET felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS SZIMBÓLUM Budapest, 2015. február 9.
Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.
Budapest, 2015. február 9. Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Origo értesülései szerint több Erste-bankfiók előtt nagyobb sorok alakultak ki a zárás előtti órákban. A bank közleménye szerint az elmúlt pár órában álhír terjedt a magyarországi Erste-csoporttal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Dehir.hu értesülése szerint az a hír terjed, hogy az Erste Bank pár órán belül csődvédelembe menekül.

Több fiók előtt hosszabb sor alakult ki Forrás: MTI/Kovács Tamás

A bank közleménye szerint az elmúlt pár órában álhír terjedt el, és ez ügyfélérdeklődést váltott ki a fiókhálózatban. Az Erste Bank az álhírek terjesztőivel szemben büntetőfeljelentést tett. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerda este úgy tájékoztatott, hogy megérkezett a rendőrségre az Erste Bank rémhírterjesztés miatt tett feljelentése.

Kiemelik, hogy az Erste jelentős tőkeerővel és pénzügyi háttérrel bíró, a régió egyik legerősebb bankcsoportja. Az Erste Bank Hungary a magyar bankszektor egyik legnagyobb és legstabilabb szereplője. A bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már tavaly pótolta tőkeemeléssel. Az Erste a devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre.

Az államtitkár és a jegybank szerint nincs baj

Az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, az Erste bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke is megszólalt a témában. Balog Ádám leszögezte, hogy a híresztelések alaptalanok; a bankrendszer stabilitása erős, minden rendszerstabilitásilag jelentős bank, köztük az Erste Bank működése is biztonságos.

Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója a megállapodás aláírása után Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyar bank is lesz az Erste

Az Erste Bank részben állami tulajdonba kerül – jelentette be Orbán Viktor még február elején. 15 százalékos részesedést kap a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is. Azt még azóta sem tudni, hogy a tranzakció milyen formában valósul meg, a pontos árról sem döntöttek még. A megállapodás része volt az is, hogy a bank bizonyos kiemelt hitelezési aktivitást is vállal a jövőben Magyarországon. Suma Chakrabartim, az EBRD elnöke szerint ezzel a magyar bankszektor lehetőséget kap arra, hogy hozzájáruljon a magyar gazdaság növekedéséhez.