Ezek a cégek vonultak ki Magyarországról

Komárom, 2014. július 17.
Behajtást tiltó tábla a Nokia komáromi gyáránál 2014. július 17-én. A Microsoft novemberig bezárja a komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg. A Nokia mobil üzletágát megvásárló cég világszerte raci
Komárom, 2014. július 17. Behajtást tiltó tábla a Nokia komáromi gyáránál 2014. július 17-én. A Microsoft novemberig bezárja a komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg. A Nokia mobil üzletágát megvásárló cég világszerte racionalizálja működését, a következő egy évben 18 ezer munkahelyet szüntet meg. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Magyarországi telephelye megszűntetését fontolgatja a német Triumph. Az esetleges leépítésre azért kerülhet sor, mert az anyavállalt csökkenteni akarja a költségeit. Összegyűjtöttük melyik nagyvállalatok vonultak ki részlegesen, vagy teljesen Magyarországról.  
Vágólapra másolva!

A német Triumph a napokban jelentette be, hogy magyarországi telephelye megszűntetését mérlegeli. Nem a belföldi viszonyok miatt fontolgatják a megszűntetést, hanem a vállalat nemzetközi stratégiája miatt. A márka ugyanis csökkenteni akarja kiadásait, ennek pedig az itteni részleg mellett két osztrák gyár is áldozatául eshet. Az itteni forgalmazókkal persze továbbra is együttműködne a cég.

Baumax

A Baumax az év elején jelentette be, hogy április 1-jén kivonul az országból. A barkácslánc a nehéz gazdasági körülmények miatt hagyja el az országot. A vállalat 14 üzletet üzemeltetett Magyarországon. A jövőben a Baumax kizárólag az ausztriai, a cseh és a szlovák piacra koncentrál majd. A barkácspiac egyébként már 2007 óta válságban van Magyarországon, a lakáspiac gyenge teljesítménye miatt. A lánc az év elején tartott végkiárusítást.

Az év elején tartott végkiárusítást a Baumax Fotó: Bielik István - Origo

Citibank

A Citibank idén szépen lassan leépíti lakossági piaci tevékenységét Magyarországon, és 11 másik országban. Az érintett piacok a cég közleménye szerint nem elég nagyok a számukra. A devizahiteles elszámoltatásnak tehát nem volt köze a döntéshez, ebben a szektorban nem is volt komoly érdekeltsége a Citibanknak, így az elszámoltatás sem érinti komolyan őket. A vállalati szektorban továbbra is aktív marad a pénzintézet. A bank lakossági ügyfélszerződéseit egy másik pénzintézet veszi majd át.

Danone

Idén áll le a Danone hazai gyára is. A vállalat indoklása szerint az üzem kapacitáskihasználtsága kritikusan alacsony volt, mert a friss tejtermékek iráni kereslet évek óta tartósan csökken. Ez 155 embert érint a cég 270 dolgozójából.

Douwe Egberts

Tavaly év végén zárt be a Douwe Egberts budapesti gyára az anyavállalat átszervezései miatt. 184 dolgozót bocsátottak el. Az üzemben kávépörköléssel, kávé- és teacsomagolással foglalkoztak. Az ott gyártott termékeket számos európai országba exportálták. A vállalat magyarországi kereskedelmi központja továbbra is él.

Nokia

A komáromi Nokia-telefongyár november végén zárt be. A finn cég mobil-üzletágát bekebelező Microsoft azért döntött a bezárás mellett, mert az üzem kapacitásai kihasználatlanok voltak. A gyár 15 éve kezdett termelni, a döntéssel több mint 1600 munkahely szűnt meg.

Kihasználtalanok voltak a komáromi Nokia gyár kapacitásai Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Lukoil

Eladta minden benzinkútját a Lukoil Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. Ez 75 magyarországi kutat érint. Az itteni benzinkutak vevője Norm Benzinkút Kft. volt, a csehországi egységeket viszont a Mol vette meg. A Norm Benzinkút Kft. még legalább két évig megtartja a Lukoil nevet.

ING Alapkezelő

Az ING Alapkezelő tavaly július 1-jével szüntette be magyarországi működését. A cég már korábban megszüntette hazai kezelésű befektetési alapjait, annak ellenére, hogy 2013-ban nyereségese volt. A döntést az ING International Management Council hozta meg, állítólag az utóbbi évek üzleti eredményeinek figyelembevételével. Az ING Biztosító viszont maradt a magyarországi piacon.

Axa Biztosító

Az Axa Biztosító is tavaly júliusban vonult ki Magyarországról. A francia anyavállalat a Vienna (VIG) Insurance Groupnak adta el érdekeltségeit. Az eladási árat nem hozták nyilvánosságra. A VIG már jó ideje jelen van Magyarországon, az Union biztosító 2000, az Erste biztosító pedig 2008 óta van a birtokában. Az Axa Biztosító bevételei 2013-ban közel 7 százalékkal csökkentek.

Office Depot

Az amerikai Office Depot 2013-an elején adta el magyarországi leányvállalatát, de az új tulajdonos, a magyar többségi tulajdonú Central Fund megtartotta a márkanevet, és átvette a teljes ellátási láncot. Az Office Depot magyarországi részlegét 1997-ben alapították, 2004-ben vált az anyacég teljes jogú leányvállalatává. A CF kezében stabilizálódott a márka. Az új tulajdonos már 2013 augusztusára megállította piacvesztést és csökkentette költségeket.

Bricostore

A Bricostore is 2012 végén vonult ki Magyarországról. A Baumax-hoz hasonlóan a lakáspiac és a kereslet gyengesége miatt. A lánc 9 üzletéből 3-at az Obi bérelt ki, a többi azóta üresen áll.