Leminősítette Ukrajnát a Moody's

Vágólapra másolva!
Szinte biztosra veszik a törlesztési államcsődöt.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő szerint jóllehet csak most kezdődnek a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjének részleteiről, gyakorlatilag azonban 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció - distressed exchange - formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

A Moody's ennek alapján kedd éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa3"-ról "Ca"-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ukrajna "Ca" besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában, és törlesztési csőd jelentős kockázatára figyelmezteti a befektetőket.

A Moody's besorolási módszertanában ennél már csak egy rosszabb osztályzat van, a "C", amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi. Az ukrán államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.