Csökkenhet idén a munkanélküliség a bankok szerint

Vágólapra másolva!
7,4 százalékra csökkenhet idén a munkanélküliségi ráta az Erste és a Takarékbank szerint, a K&H pedig 7 százalék körüli mutatót vár. Az Erste szerint nemcsak a közmunka miatt van több munkahely.
Vágólapra másolva!

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta: a következő időszakban folytatódhatnak a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a munkanélküliségi ráta éves átlagban 7,4 százalékra mérséklődhet. A KSH legfrissebb adataiból éves szinten látható a csökkenő tendencia a december és február közötti időszakra, az előző háromhavi ciklushoz viszonyított enyhe emelkedés elsősorban szezonális hatások következménye - vélekedett.

Az Erste szerint az idén várható bővülése már nem csak a közfoglalkoztatás hatása, de a versenyszférában is bővülés várható.

December óta nőtt a munkanélküliség

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a szezonális hatások miatt az idei első hónapokban a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra elérheti a 8 százalékot, innen viszont 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet. Így idén 7,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról.

Többen szeretnének dolgozni

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén úgy véli, az előző három hónapos időszakhoz képest stagnálást, illetve mérsékelt gyengülést mutatnak a számok, amelyekből az is kiderült, hogy bár többen szeretnének dolgozni, de munkahely egyelőre nincs elég. Megjegyezte: a munkanélküliségi ráta mérsékelt emelkedése nem meglepő, mivel a téli hónapokban rendre nőni szokott a mutató. Igaz, tavaly más volt a helyzet, a közmunkaprogram felduzzasztása miatt ezekben a hónapokban is kedvező volt a ráta. Németh Dávid szerint az idén az éves átlagos munkanélküliségi ráta a jelenlegi kilátások szerint 7 százalék körül lehet.