Új szerepet kaphat az államkincstár

államkincstár, állampapír, államkötvény, újabb  6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) vet ki a kormány
Vágólapra másolva!
Új szerepkört kaphat a Magyar Államkincstár. A kincstár még ebben a kormányzati ciklusban átvenné az önkormányzati számlavezetést a bankoktól. 
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság azt írja, a helyhatóságok nem minden esetben tudtak teljesen eleget tenni a felelős gazdálkodás követelményének. A feladat viszont nem könnyű, és a kincstár sok szempontból nincs felkészülve rá.

Hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását” Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A lap szerint már történt egyeztetés a témában a kormányzat kezdeményezésére. A terv viszont nem új, a kincstár szerepének ilyen irányú kibővítése már többször felmerült az elmúlt ciklusban is. Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását”. Egy modern kincstárral teljesen kívül lehetne tartani a közpénzeket „az ilyen típusú pénzügyi manővereken” – mondta a brókerügyről a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.