Ezt ajánlotta Tarsoly Orbánnak, hogy mentse a Quaestort

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A Quaestor-csoport működése ellehetetlenült, kötvényeinek fedezete nem tehető könnyen pénzzé - festett sötét képet a Quaestor-csoport és a befektetők kilátásairól Tarsoly Csaba vezérigazgató abban a március 9-én írt levélben, amelyben Orbán Viktort tájékoztatta, egyben állami segítséget is kért.
Vágólapra másolva!

Állami tőkeinjekciót kért az ügyfelek befektetése és persze a Quaestor-csoport megmentéséhez az azóta csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő cégvezető, Tarsoly Csaba a kormányfőtől. Az Orbán Viktornak írt levelet a kormány kedden a honlapján hozta nyilvánosságra.

Baj van - ismerte el Tarsoly

Nagy a baj - ismerte el a március 9-ei dátummal írt levélben Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport vezetője. Ennek okát részben a befektetői bizalom megrendülésében is látta, amiért a Buda-Cash Brókerház és a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlését, a politikai csatározásokat és a média érdeklődését is felelőssé tette.

A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba a levél megírása óta előzetesbe került Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kulcsár-ügy, majd a 2008-as válság sem tett jót, és egyre kevesebbet értek a Quaestor-csoport azon saját projektjei is, amelyeket éppen a kötvénykibocsátásokkal fedeztek - sorolta a gondokat Tarsoly. A vállalati kötvényeladási hullám volt Tarsoly levele szerint az utolsó csapás.

A Tarsoly-levél Forrás: Origo

"További finanszírozásunk ellehetetlenült, annak folytatása felelőtlenség lenne" - írta a miniszterelnöknek a cégvezér, aki megnyugtatólag hozzátette, hogy a Quaestornál nincs "Buda-Cash-helyzet", mert a Quaestornál vezetett ügyfélszámlákon "ügyfeleink pénz- és értékpapírvagyona rendelkezésre áll".

Csődöt kellett jelenteni

Mégis, mivel a kötvényeket már nem tudják saját forrásból megvásárolni, a folyamatos működés eddigi modellje ellehetetlenült - vázolta a helyzetet Tarsoly, hozzátéve: emiatt a kötvénykibocsátó társaság kénytelen csődöt jelenteni. Úgy vélte, a csődvédelemmel időt nyernek a refinanszírozáshoz.

Elismerte a felelősségét

"Felvállalva, hogy a kialakult helyzetért engem terhel a felelősség, amelynek megállapítása külön folyamat, tájékoztatnom kell Önt, milyen megoldások tennék lehetővé az ügyfelek védelmét" - tett megoldási javaslatot a miniszterelnöknek Tarsoly Csaba.

Tarsoly Csaba elismerte a felelősségét a levélben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Azt írta, nyújthatna hitelt vagy kölcsönt a Quaestor-csoportnak a magyar állam. A Quaestor-csoport ebből a pénzből egyidejűleg államkötvényt jegyezne - folytatta a gondolatsort Tarsoly, aki szerint így "a pénz azonnal visszakerül a költségvetésbe".

A befektetők érdekében

A Quaestor-csoportnak 300 milliárd forint értékű vagyona van - állította a levélben a cégvezér, megjegyezve, hogy mindezt egy zártkörű alapba tudná rendezni, ennek befektetési jegye pedig az államhoz kerülne. Magyarán mintegy elzálogosította volna a Quaestor-csoport vagyonát Tarsoly.

Ezzel a megoldással Tarsoly szerint:

  • Ezzel elkerülhető 50 ezer ügyfél megkárosodása
  • Megőrizhetővé válik 800 munkahely
  • A pénz- és tőkepiaci pánik uralható
Az előnyöket is felsorolta Tarsoly Csaba Forrás: Origo

Orbán röviden válaszolt

Az időközben kiderült, hogy Orbán Viktor válaszolt erre a levélre, ám nem tudni, mit. Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője a minap erről azt mondta: helyes dolog, ha valakinek a levelére válaszolunk, ezt tette a miniszterelnök is.

Rogán Antal szerint levelekre illik válaszolni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A válaszlevél Rogán szerint mindössze két mondatot tartalmazott, de azt, hogy mit üzent benne a kormányfő, nem mondta el.