148 milliárdot bukott tavaly az állam által megvett bank

2015.04.01. 11:06

Az MKB Bank 148 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet, idén nullszaldós akar lenni, jövőre már nyereséggel tervez. A százmilliárdos veszteséget hibás döntésekkel magyarázzák. Az MKB Bank tavaly óta állami tulajdonban van. 

Az MKB a múlt évi számairól közleményben tájékoztat, ebben azt írják, hogy a veszteséggel számoltak,  "a 2014-es üzleti eredmények a tulajdonos várakozásainak és a tervek szerint haladó reorganizációnak megfelelően alakultak."   A múltban meghozott hibás döntések eredményeként jelentős veszteséget generáló portfolió épült fel a bankban.

Ez azt jelenti, hogy a bank a magyar számviteli szabályok szerint számolt adózás előtti eredménye mínusz 43,16 milliárd forint lett  a nemzetközi számviteli sztenderdek szerinti, konszolidált adózás utáni eredmény pedig mínusz 148,11 milliárd forint. 

Az MKB az óriási veszteség ellenére is optimista, mint írják, erőteljes idei szerkezetátalakítás révén megtisztunak a múltban felépített rossz portfolióelemektől, ezt követően idén már nulla közeli eredménnyel, 2016-tól pedig nyereséges, számottevő  növekedési potenciállal, minőségi eszközökkel és hitelállománnyal rendelkező hitelintézetként kívánnak működni. 

 

Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcábanForrás: MTI/Soós Lajos

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK