Forgalomképtelen részvényeket mentettek ki Szijjártóék a Quaestorból

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
A külügyi tárca nemcsak 4 milliárdnyi kötvényt, hanem forgalomképtelen részvényeket is tartott a Quaestornál, és utóbbit szintén sikerült rekord gyorsasággal kimenekítenie a cégcsoport bedőlése előtt. Eközben eddig a Quaestor-csoport 31 cégét "kobozták" el a hatóságok a kártalanítás fedezeteként.
Vágólapra másolva!

Miközben a Quaestor már a csőd bejelentése előtti napokban is csak egy hónapos átfutással vállalta a pénzüket kivenni akaró befektetők kifizetését, a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcának - közel négymilliárd forintnyi állampapírja ellenértékén kívül - 72 milliárd forint névértékű, megőrzésre átadott részvényét is sikerült visszaszereznie tőle - derítette ki a HVG.

A Quaestor kisbefektetőinél könnyebben szerezte vissza a pénzt a külügy Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A hetilap csütörtökön megjelenő számában ír arról, hogy a részvények az Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító alaptőkéjét testesítik meg. A rendőrségre vár annak felderítése, vajon visszaélt-e a Quaestor ezekkel az értékpapírokkal.

Külügy: ez forgalomképtelen részvény

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a HVG értesülésére reagálva közölte: a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számla, úgynevezett értékpapírszámla volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Exim felett.

Ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt.

A hetilap arról is írt, hogy Tarsoly Csaba és társai elég időt kaptak, hogy eltüntessék az általuk gyaníthatóan elkövetett bűncselekmények politikusokhoz vezető esetleges szálait.

Tarsoly Csabát csalással gyanúsítják - előzetes letartóztatásban van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arról pedig a Heti Válasz szintén csütörtökön megjelenő száma ír, hogy a Quaestor-vezér büntetése öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet a hivatalos nyomozati papírok szerint. A lap továbbá úgy értesült, március 26-a és 30-a között - függetlenül a kedden elfogadott vagyonzárolási törvénytől - a hatóságok már elkoboztak 31 céget Tarsoly Csabáéktól.