Már New Yorkban is rászálltak az Uberre

Taxisok demonstrálnak az Uber ellen Budapesten
Taxisok demonstrálnak az Uber ellen Budapesten
Vágólapra másolva!
Már a fuvardíjakat is be kell jelentenie az Ubernek New York. Még több adat szolgáltatására kötelezhetik az Ubert New Yorkban. Szerintük ez indokolatlanul nagy terhet jelent és az utasok személyiségi jogait is sérti.
Vágólapra másolva!

New Yorkban a taxisoknak és a személyeket szállító vállalatoknak eddig is kötelező volt lejelenteni az utazás kezdő- és végpontját, valamint az autó és a sofőr regisztrációs számát a Taxi és Limuzin Tanácsnak (TLC). Ezeket a számokat a tanács osztja ki. De ez nem elég nekik. Könnyen lehet, hogy bővülni fog a bejelenteni való adatok köre. Ydanis Rodriguez, a TLC elnöke ugyanis benyújtott egy javaslatcsomagot, amely a fuvardíjak bejelentését is elvárná. A nem bejelentett fuvarokat pedig 1000 dollárra büntetnék az eddigi 200 helyett.

Személyiségi jogok sérülnek

Josh Mohrer, a vállalat New York-i részlegének igazgatója szerint bizalmas információk közlésére kényszerítik őket, és mind a sofőrök, mind az utasok személyiségi jogait megsértik. "Ráadásul az adatok üzleti titoknak minősülnek" - mondta Mohrer.

A TLC nem fogadta el ezeket az érveket, és januárban ötöt megbüntetett az Uber hat helyi központja közül, és a működési engedélyüket is felfüggesztették. A kényszerített leállás február elejéig tartott, de ez nem igazán roppantotta meg az Ubert, amelynek sofőrjei a központokból függetlenül is jól működnek.

Az Uber világszerte kivívta a taxisok haragját. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem tartják magukat taxinak

AzUber közösségi autós alkalmazásnak tartja magát, amely összekapcsolja az autósokat azokkal, akiknek autóra van szükségük. A taxisok általános véleménye szerint azonban burkolt taxizással foglalkoznak. Az Uber alkalmazásában egy helyen lehet autót rendelni, fizetni, valamint a taxamétert és az útvonalat nyomon követni. Az Uber világszerte kivívta a taxisok haragját, több országban is betiltották.

A magyar piacon novemberben jelent meg az Uber. Azóta a taxisok több demonstárciót is szerveztek, mert az alkalmazás szerintük tisztességtelen versenyelőnnyel rendelkezik velük szemben, mert nem terheli az őket sújtó fuvarozási szabályozás.