Sztrájkolnának a budapesti közműcégek szakszervezetei

lomtalanítás
Budapest, 2012. február 25. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai összeszedik és elszállítják a lomtalanításra kirakott hulladékot az V. kerületben. A lakosság minden évben igénybe veheti az FKF Zrt. meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását. Az éves lomtalanítás keretében lehetőség van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal, jelentették be az akciót szervező szakszervezetek.
Vágólapra másolva!

Az akcióhoz eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a – ma már nem fővárosi tulajdonú – Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott.

3-4 százalék

Elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival, mondta a Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy ha „nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg szereplő nulla százalékos bérajánlásról, akkor a szakszervezetek más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre.

Az álláspontok egyelőre elég messze állnak egymástól, a szakszervezetek az országos bérajánlásban meghatározott 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak, mondta Kordás László.

Nem tudják, mi lesz jövőre a bérekkel

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, ha április 13-ig a tulajdonos nem ad lehetőséget a közműcégek vezetőinek, hogy elmozduljanak a nulla százalékos ajánlásról, demonstrációsorozatot kezdenek. Ez lehet engedelmességi akció – a szabályok részletes betartása – is, amelynek keretében azonban lelassulhat a közlekedés, lassabban szállítható el a szemét vagy fennakadás lehet a szennyvíz elvezetésében, mondta.

Demonstrációkra készülnek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel most készül a jövő évi költségvetés is, kérdéses, mi lesz a bérekkel jövőre, ha esetleg már az idén sem sikerül megállapodni a róla, mondta Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke, aki szerint ezért kezdeményeztek jövő szerdára konzultációt a közüzemi cégek tulajdonosaival.

Király András, a több közszolgáltató céget tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke szerint „nem kell új dolgokat kitalálni”, hiszen 2014-ben létrejött egy fővárosi közszolgáltató konzultatív fórum, amit szeretnének működtetni, tartalommal megtölteni.