Nem ússzuk meg, újabb adók jöhetnek

Vágólapra másolva!
Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére. 
Vágólapra másolva!

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben. A törvénymódosítás életbe lépése óta a települések mindössze 0,3 százaléka, azaz mintegy 100 önkormányzat élt a lehetőséggel és terhelte meg a lakosságot földadóval vagy útadóval – mondta Schmidt Jenő a Napi Gazdaságnak.

Másként értelmezik a földadót

A kormányhivatalok eddig egyelőre csak apróbb kifogásolnivalót találtak a helyi földadókkal kapcsolatban. A jogértelmezés ugyanakkor nem mindenhol egységes. Amennyiben a kormányhivatalokon külön-külön átmennek a földadóügyek, az önkormányzatok akár 10-15 százaléka is élhet jövőre a kivetés lehetőségével. A nagyjából 300 település így jövőre összesen 15 milliárddal bővítheti saját kasszáját - írta a lap.

A földadónak nevezett helyi adó bevezetése ellen tiltakozó gazdák félpályás útlezárása Balmazújvárosban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Önkormányzatok Szövetségénél hasonlóan látják a jövőt. Gémesi György elnök szerint az önkormányzatok idén még elsősorban az eddigi helyi adókkal (építmény, ingatlan, telek, iparűzési) operálnak. Jövőre azonban a nagyobb adóerő-képességgel bíró települések újabb és újabb terheket vethetnek ki immáron települési adó formájában.

A földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat a Földművelésügyi Minisztérium. Erről bővebben itt olvashat. És jelentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése. Erről bővebben ide kattintva olvashat.