Nincs ingyenes parkolás a kórházban

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház
A kistarcsai Flór Ferenc Kórház parkolója
Vágólapra másolva!
Parkolási díjat vezetett be a Pest megyei Flór Ferenc Kórház. A kistarcsai kórház parkolójában alkalmanként 500 forintot kell fizetni a beteglátogatóba vagy vizsgálatra érkezőknek. A kórház főigazgatója szerint a legfontosabb az volt, hogy a látogatók és betegek számára biztonságos legyen a parkolás. A Facebookon elégedetlenkedők szerint Kistarcsán bevezették a vizitdíjat.
Vágólapra másolva!

Meguntam a kártérítési pereket – mondta az Origónak dr. Trombitás Zoltán, a Flór Ferenc Kórház főigazgatója. Elmesélte, hogy szinte napi rendszerességgel fordult elő, hogy a kórházhoz fordultak azok az autósok, akiknek ellopták az autóját a parkolóból, vagy a rossz minőségű parkolóban kitört az autójuk kereke.

Fél óra ingyenes

Április 2-ától a kistarcsai kórház előtt fizető parkolót alakítottak ki. A kórház bejáratánál kihelyezett tájékoztató szerint a 30 percnél rövidebb várakozási idő ingyenes, 30 percen túl a várakozás alkalmanként 500 forint. A megváltott jegy este 10 óráig érvényes. Havi parkoló bérletet is lehet váltani 6 ezer forintért.

Fizető parkoló létesült Kistarcsán a kórház előtti területen Forrás: Facebook

A közlemény szerint a parkolásból befolyt összeget a parkoló burkolatának javítására, a balesetmentes közlekedés biztosítására és a járművekkel kapcsolatos bűncselekmények csökkentésére fordítják majd. A parkolásért a hét minden napján fizetni kell, az 500 forintos összeg pedig napi egyszeri belépésre jogosít. A parkolójegyen az is olvasható, hogy nem őrzik a kórház előtti területet.

Nem vállalnak felelősséget

A parkoló rendbetételére és a parkolási rendszer kialakítására a kórház egy pályázatot írt ki, a nyertes az Andrásik 2001 Kft. lett. A cég ügyvezetője, Andrásik Sándor az Origónak azt mondta, 30 millió forintot költöttek a parkoló rendbetételére, de még mindig súlyos problémák vannak.

A terület folyamatos felújítást igényel. Kamerákat szereltek fel, és 4-5 ember felel a parkoló biztonságáért. Felelősséget azonban nem vállalnak, ha valakinek mégis ellopnák az autóját – mondta Andrásik Sándor. A parkolóőrök nekem tartoznak felelősséggel - fogalmazott az ügyvezető.

Az első fél óra ingyenes Forrás: Facebook

A kistarcsai kórház előtti terület a kórház tulajdona. "Alapvetően azért döntöttünk a parkolási díj mellett, mert nem tudtuk fenntartani a parkolót" – mondta a főigazgató. Trombitás Zoltán azt mondta, hogy sem a kistarcsai önkormányzat, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudott segíteni a parkolási problémáikon.

A kórház honlapján még nem jelezik, hogy a parkolás április 2-tól fizetős a kórház előtti területen. Azt írják, a parkolót a személygépkocsival érkező páciensek a kórház bejárata előtti területen vehetik igénybe.

Győrben a kórház belső területe fizetős

A kórházak többségében, például a győri Petz Aladár Kórházban is csak a belső zárt parkoló fizetős. A győri kórház parkolóját éppen egy évvel ezelőtt tették fizetőssé. A cél az volt, hogy a kórház területén korlátozzák a parkoló autók mennyiségét. Az első fél óra Győrben is ingyenes, a második fél óra 500 forintba kerül, majd minden megkezdett félóra 1000 forint. Dr. Tamás László János, a Petz Aladár Kórház főigazgatója azt mondta az Origónak: az ő helyzetük a kistarcsaitól eltérő, hiszen a kórház külső részén a parkolás továbbra is ingyenes. Így van ez Budapest több kórházánál is, például a Bajcsy kórháznál vagy az Uzsoki utcai kórháznál is.

Győrben az utcai parkolás ingyenes Fotó: Bielik István - Origo

Győrben a belső parkoló fizetőssé tételének sem örültek a betegek – mondta a főigazgató. A parkolásból befolyt pénzt a parkolórendszer működésére fordítják, nyeresége nincs a kórháznak belőle. Dr. Tamás László ezt a helyzetet sem tartja szerencsésnek, és hozzátette, a kórház előtti terület fizetőssé tétele nem céljuk.

Fizetni senkinek sem öröm

Dr. Trombitás Zoltán főigazgató azt mondta, hogy a parkolási bevételekből a kistarcsai kórház is részesül, de nem a bevételért vezették be a parkolási díjat. A parkolót a főigazgató szerint nem csupán azok használták, akik a kórházba jöttek, és az ott parkoló autósok felének semmi dolga nem volt az intézményben.

Ha a parkolásért fizetni kell, az senkinek nem okoz örömet, mondta a kórház vezetője. Hozzátette, az első fél óra parkolás ingyenes, az 500 forintos parkolási díjat pedig nem tartja magasnak.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház parkolója Forrás: Google

A Facebookon egy hozzászóló szerint Kistarcsán bevezették a vizitdíjat. Sokan azt is kifogásolják, hogy a parkolási díj alkalmanként 500 forint. Ha valakinek egy nap többször is dolga van a kórházban, annak minden alkalommal ki kell fizetnie az 500 forintot.