Győztek a megyei matricák

megyei matrica, útdíjfizetés
A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján 2014. december 31-én. 2015. január elsejétől az útdíjfizetési rendszer mintegy 1500 értékesítési pontjának bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az év első három hónapjában 2,97 millió e-matricát értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Az autósok 23,4 milliárd forintért vettek e-matricát az első negyedévben. Az útdíjat január 1-től vezették be a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy részére.
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjában 2,97 millió e-matricát értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Az autósok 23,4 milliárd forintért vettek e-matricát az első negyedévben.

A havi matricából 25 százalékkal kevesebb fogyott

A hazai díjköteles úthálózaton autózók 2015 első három hónapjában húsz százalékkal több országos éves úthasználati jogosultságot vásároltak, mint a múlt év azonos időszakában. Ugyanakkor a havi matricából 25 százalékkal kevesebb fogyott, míg az alkalmi úthasználathoz és a tranzitforgalom számára leginkább megfelelő hetiből (10 napos) közel ugyanannyit értékesítettek, mint 2014 első negyedévében – írja a Napi Gazdaság.

A megyei matricákat vette a legtöbb autós Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vásárlási szokások átrendeződésében szerepet játszott a megyei matricák bevezetése, melyekből 949 ezret értékesítettek az első negyedévben. Megyei matricából messze a legtöbbet vásárolták Pest megyére vonatkozóan, ebből csaknem 600 ezret adtak el. A második helyen Fejér, a harmadikon pedig Győr-Moson-Sopron megye állt ötvenezerrel – írja a lap.

Az idén január 1-jétől a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy része díjkötelessé vált. A matricarendszerrel sok probléma volt, ezért a kormány február 1-én változtatott rajta.

Ez változott február 1-től:

  • A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek.
  • A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes.
  • A kaposvári elkerülő ingyenes.
  • A szombathelyi elkerülő ingyenes.
  • A Pentele (dunaújvárosi) és a Szent László (szekszárdi), vagyis a déli Duna-hidak ingyenesek.
  • Mentesülnek a pótdíj alól azok, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt.
  • A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani.
  • Kompenzálják a nagycsaládosokat.