Csak egy bankból nem vonja ki a pénzt az állam

Demján Sándor, Trigránit, Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Nem adja el tulajdonrészét a Gránit Bankban az állam – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szerinte az eddigi növekedés alapján jó befektetés volt 49 százalékos tulajdonjogot szerezni.
Vágólapra másolva!

A budapesti Westend Hilton hotelben tartott sajtótájékoztatót a Gránit Bank eddigi eredményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank vezetőivel közösen. A bank eredményei mellett szó esett a Quaestor-ügyről is, de Varga Mihály arról nem kívánt beszélni, hogyan kaphatott a brókercég milliárdos hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól.

Még nem békültek ki

A Gránit Bankban 2013-ban szerzett 49 százalékos részesedést a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az eredetileg MILTON Bank néven nevű intézményt egy évvel korábban vette meg a Demján Sándor-féle Magyar Tőketársaság, ezután keresztelte át a bankot a TriGránit után Gránit Bankra.

Varga Mihály és Demján Sándor Fotó: Polyák Attila - Origo

Demján, aki jelenleg is a bank legnagyobb magánbefektetője, szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Ez azért is meglepő, mivel az üzletember a Takarékbank eladása miatt éppen perben áll a magyar állammal. Kérdésünkre Demján elmondta, az ügy továbbra is az Európai Bíróság előtt van, és a felek álláspontjai nem közeledtek. „Kitartunk amellett, hogy a Takarékbank privatizációja jogellenes volt.”

Nem veszik ki a közpénzt

Varga Mihály elmondta: a magyar állam belátható időn belül nem fogja eladni részesedését a Gránit Bankban. „A februári megállapodás szerint a magyar kormány a meghatározó banki tulajdonrészeit értékesíteni fogja, azonban ez a Gránit Bankban levőre nem vonatkozik. Az eredmények alapján úgy látjuk, ez megtérülő befektetetés.”

A bank eredményeit Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója mutatta be, elmondása szerint a várakozásoknál sokkal gyorsabban fejlődik a cég, amelyet 2014-ben a The European angol gazdasági lapban az év magyarországi bankjává választottak. Szerinte a Gránit Bank sikerének titka, hogy a betétek kivételes biztonságban vannak náluk. „A 2008-as válság óta felértékelődött a biztonság, a konzervatív hitelezés, a tőkeerős tulajdonosi háttér” – mondta. Emellett szerinte élen járnak technikai innovációban is, példaként említette az úgynevezett videobankot és az okostelefonos alkalmazást.

Közpénzből fektettek be

Ahogy az egyik újságíró felhívta rá a figyelmet, a képet kicsit árnyalja, hogy a bank hiteleinek 47 százaléka a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával finanszírozott. Az egyik újságíró kérdésére – miszerint lesz-e szükség további tőkeemelésre a növekedési tervek megvalósításához - Hegedűs Éva válaszában azt mondta, erre az évre nem terveznek tőkeemelést, a Bank tőkemegfelelési mutatója magas, 15.4 % 2014 végén Persze ha új befektető jelentkezik (mint 2014-ben) akkor nem zárkóznak el a tőke emeléstől.

Szigorúbb ellenőrzést ígér a miniszter Fotó: Polyák Attila - Origo

A bankolást a nőknek találták ki

„Egy banknak nem az a fő célja, hogy hitelezzen, hanem, hogy megőrizze a betétesek pénzét” – mondta Demján Sándor. „Ezt sokan elfelejtik, ezért egyedülálló, hogy a Gránit Bankban nincs kockázatos hitel.” Ezzel kapcsolatban méltatta Hegedűs Éva üzletvezetését, megjegyezve: szerinte „a bankolást nőknek találták ki, hiszen a nőkben nagyobb a felelősségérzet, jobban tudnak takarékoskodni.”

A jegybanktörvényt is átírják

Varga Mihály beszédében szót ejtett a Quaestor-botrányról is, később az újságírók szintén leginkább erről kérdezték. A miniszter azt ígérte, a kormány törvényjavaslatot készít elő, amely szigorítani fogja a pénzintézetek ellenőrzéseit: az MNB felügyelete gyakrabban végez majd ellenőrzéseket, szigorúbb szabályok szerint. Emellett módosulhatnak a befektető-védelmi és a jegybankról szóló szabályok is – mondta, majd hozzátette: „ezzel együtt a magyar bankrendszer stabil, nincs oka aggodalomra a betéteseknek.”

Kérdések a Quaestor-ügy körül

Egy újságíró a Tarsoly Csaba és Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára közötti tárgyalásról kérdezte Varga Mihályt. A miniszter felhívta rá a figyelmet, a találkozóra már a Quaestor közcsődje után került sor. „Tarsoly Csaba kereste meg a kormányt, valóban beszélt Orbán Gáborral, de egy olyan megoldást ajánlott, amit az állam nem tudott elfogadni. Más tárgyalásokról nem tudok, és arról sem, hogy más banki vezető hasonló ügyben fordult volna a kormányhoz” – mondta.

Az ATV riportere arra volt kíváncsi, hogy kaphatott több milliárd forint értékű hitelt a Quaestor az Magyar Fejlesztési Banktól. Varga Mihály nem válaszolt érdemben a kérdésre, mert, mint mondta, „tiszteletben tartja a bank autonómiáját."