Hatalmas változás jön 2016 szeptemberétől

szakmunkástanuló, szakképzési rendszer, szakközépiskola, szakmunkásképző, szakmai gyakorlat, tanműhely, Bánki Donát szakközépiskola
Vágólapra másolva!
Átalakítja a kormány a szakképzést. A szakközépiskolákból gimnáziumok lesznek, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák.
Vágólapra másolva!

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte, hogy a 2016/17-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak. Az intézményekben az érettségivel szakmát, plusz egy éves képzéssel pedig technikusi minősítést is szereznek majd a diákok.

Teljes átalakulás

Ugyanakkor a jelenlegi szakiskolák válnak szakközépiskolákká, és a szakma megszerzéséhez szükséges hároméves képzés után a tanulóknak lehetőségük lesz két év alatt az érettségi megszerzésére - tette hozzá a politikus.

Megszűnnek a szakiskolák? Fotó: Mudra László [origo]

Olcsóbb lesz a tankönyv

Czunyiné Bertalan Judit az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára nemrég jelentette be, hogy húsz százalékkal olcsóbbak lesznek a tankönyvek a 2015/2016-os tanévtől.
A könyvár csökkenésével a tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz. Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed már ki. Az új rendszerben már közel háromszázezren juthatnak majd ingyenesen a kiadványokhoz.