Nem jött be a rezsicsökkentés a szegedi távhőszolgáltatónak

Vágólapra másolva!
Nyolcszázmillió forint tagi kölcsönt nyújt a szegedi önkormányzat a távhőszolgáltatást április közepétől a városban 28 ezer fogyasztónak biztosító IKV Zrt.-nek, a helyzet kezeléséhez állami segítséget kérnek.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét április 16-i hatállyal vonta vissza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivata. Ezután egy új cég, az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt. szolgáltatja a távfűtést. Ez a cég azonban 2010 óta veszteséges, amin a rezsicsökkentés és a szociális alapú lakossági gázártámogatás megszűnése tovább rontott.

800 milliós hitel

A veszteségek pótlásához az önkormányzat már 2013 végén 510 millió forint kölcsönt nyújtott a cégnak, és 300 millió forint nagyságú kezességet vállalt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. folyószámlahitelére

Az önkormányzat – a közgyűlés döntése értelmében – a hőszolgáltatás biztosítása érdekében 800 millió forint hitelkeretet nyújt az IKV Zrt.-nek. Az előterjesztés szerint a kölcsön visszafizetése kockázatot hordoz, ezért a rendkívüli állapot kezelésére a város állami segítséget kér.