Tarsoly Csaba ellopta a pénzemet

Quaestor, Tarsoly Csaba
Vágólapra másolva!
A Quaestor-károsultak többsége nem nyerészkedés miatt választotta megtakarításainak a brókercéget – legalábbis ez derül ki az érintettek beszámolóiból, történeteiből. A többség hosszú évek alatt összekuporgatott pénzét fektette be a Quaestornál, jellemzően néhány millió forintot. Sokan a nyugdíjas éveikre gyűjtögettek, mások a lakáshitelhez próbálták összeszedni így az önrészt, egyesek pedig örökölték a vagyont, és azt tartották a cégnél. A károsultak szombaton demonstrálnak Budapesten.
Vágólapra másolva!

Egy nem reprezentatív online közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a károsultak többsége éppen a Quaestor megbízhatósága miatt választotta befektetéseinek a csődbe ment brókercéget. Csütörtök este kiderült, hogy a kormány a vétlen befektetési szolgáltatókkal fizetteti vissza a károsultak pénzét. Rogán Antal azt mondta, hogy „a Quaestor egy speciális eset, és nem mindegy, hogy az emberek mennyi idő alatt jutnak a pénzükhöz”.

Kártalanít a Beva

A Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvényeket kapó befektetőit kártalanítja a Befektető-védelmi Alap, a Beva igazgatósága az MNB kezdeményezésére pénteken döntött erről. Azonban a kártalanítás részleteiről még nem döntöttek, mivel azokat a cég felszámolása után lesz lehetőség tisztázni. Mint írják, a Beva megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

A fiktív kötvényeseket is kártalanítják Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sokan nem értenek ezzel egyet: akik így látják, azt mondják, hogy ezeket az embereket nem kellene kártalanítani, ugyanis aki nagyobb hozamra vágyik, vállalja is a kockázatot. Azonban a károsultak többsége – legalábbis élettörténeteik alapján – nem a nyerészkedés miatt tartotta a Quaestornál a megtakarításait. Több történetet is kaptunk tőlük, de jó néhányat találtunk a károsultak honlapján is, ezekből válogattunk.

A saját pénzét kéri vissza

Azért mentem a Quaestorba, mert egy közeli ismerősöm több mint 10 éve ott tartotta a pénzét, és mindig megkapta a kamatot, írta egy károsult.

Miután azt a tájékoztatást kapta, hogy tőke- és hozamgarantált a befektetés, nyugodt szívvel hagyta ott a pénzét. „Nem mondták, hogy számoljak azzal a kockázattal, hogy

és ebben az állam is segíti” – írta a károsult, akinek 6-7 százalékos fix kamattal a vállalati diszkontkötvényt ajánlották. „És most itt vagyok, várom, hogy visszakapjam a pénzem. Nem segélyt, nem az adófizetők pénzét, hanem a saját pénzem. Amit állami asszisztálás mellett elloptak tőlem.”

Tarsolyt sem kímélik a károsultak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy 83 éves özvegy nő a szüleitől örökölt pénzét tette a Quaestorba. Egy fél életen át őrizgette az örökségét, amelyet idős korára, betegségére tett félre, hogy „ne legyen senki terhére”. A kamatokat félévente kivette, mert kellett a pénz a gyógyszerekre. Nem a nyereségvágy hajtotta őt a Quaestorhoz, hanem sokkal inkább annak közelsége: lakásával szemben volt az egyik irodájuk.

Lakáshitelre gyűjtött

„12 éve gyűjtök, jelenleg annyi pénzem gyűlt össze, amennyivel talán nem küldenének el egy banktól, ha lakáshitelt szeretnék felvenni” – írta egy 35 éves nő, akinek 4,3 millió forintja került veszélybe. Szerinte ha nem kártalanítják, 50-55 éves korára tudna ismét összegyűjteni annyi pénzt, amennyije beragadt a Quaestorban. „50-55 évesen vegyek fel lakáshitelt 20-25 évre?” – tette fel a kérdést.

Egyesek a lakáshitel önrészére gyűjtöttek Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Külföldön megkeresett pénzét vitte a Quaestorhoz

Egy több éve külföldön dolgozó fiatal minden megkeresett euróját a Quaestorhoz vitte, mert ott volt élete első betétje. „Nem számoltam kamatokkal, kockázattal, én csak bementem, és azt mondtam, hogy itt van ennyi pénz, ezt szeretném lekötni” – írta. Ő például azt sem tudta, hogy megtakarításai kötvényekben voltak.

Újraindították a szívét

„Soha nem voltam nagyvonalú, ami a pénzköltést illeti, de amikor tudatosult bennem, hogy több évtizedes kemény munka után milyen kevés nyugdíjra számíthatok, még inkább félretettem minden fillért” – írta egy másik károsult, aki januárban szembesült azzal, hogy szívműtét előtt áll. „A műtét előtti napokban nem mulasztottam el, hogy a megtakarításomat és minden olyan pénzt, amire a műtét utáni háromhetes szanatóriumi elhelyezés alatt nem lesz szükség, egy helyre rakjam. Ha velem valami történik, a gyerekeknek ne kelljen különböző helyekről összevadászniuk” – írta. Az összes pénzét a Quaestorhoz vitte. Már nem érzi magát olyan szerencsésnek, hogy amikor a műtét után újraindították a szívét, az újraindult.

Megalapozták volna közös jövőjüket

Egy fiatal jegyespár azt mesélte, hogy esküvőre, lakásra és családalapításra gyűjtögettek. „Nem nagy dolgokra, és nem luxusra, csak a mindennapi életünkre” – írta a 29 éves fiatal. Szeptemberben lenne az esküvőjük, de most lehet, hogy kénytelenek leszünk lemondani, hiába lett „lefoglalózva”, ugyanis mindkettejük megtakarítása a Quaestornál volt. „Alacsony kockázatú kötvényeket vásároltunk, és kisemberként nem gondoltunk ilyen brókerbotrányokra, pénzlopásokra, eltüntetésekre” – írta.

Az esküvő is rámehetett Forrás: Thinkstock

„Kitűztem magam elé egy célt 10 évvel ezelőtt, hogy megalapozom a jövőmet, sose veszek fel kölcsönt, és lesz egy viszonylag normális életszínvonalam a jövőben, nem luxus, csak egy alapmegélhetés” – írta egy fiatal, aki már gyerekkora óta gyűjtögette a pénzét. Közel egy évtizede a Quaestorhoz vitte a megtakarításait, ahol több mint 6 millió forintja gyűlt össze. Elmondása szerint nem volt túl jövedelmező fizetése, de sokat próbált spórolni. „Ezért hajtottam éveken át? A fiatalkoromat vették el” – írta.

Megy majd a párnába

Van, ahol ismét inkább a párnába teszik a pénzt. A 90 év körüli nagyszülők 2010-ben – a cég épp a 20 éves működését ünnepelte reklámkampányában – vitték az apránként megspórolt pénzüket a Quaestorhoz. Unokájuk még vitt is nekik „bevás reklámanyagot” 2012-ben, amikor ismét érdeklődött a cégnél, hogy biztonságban van-e náluk a pénzük. Idén februárban is azt a választ kapta, hogy nincs gond a Quaestornál. „Most aztán a nagyiék újra és szó szerint a párnába teszik a pénzt, ezek után szerintem senkinek és sehova nem adják” – írta az unoka.

Se lakás, se pénz

Egy gyermekét egyedül nevelő devizahiteles az elmúlt években egyre nehezebb helyzetbe került, és két éve úgy döntött, hogy külföldön vállal munkát. „Ez idő alatt minden pénzem a Quaestorba hordtam” – írta a károsult, aki abban bízott, hogy a banki elszámolással talán hamarabb ki tudja majd fizetni a hitelét. „Ha két hónappal később történik ez a sajnálatos eset, akkor nekem most van lakásom. Így pedig se lakás, se pénz.”

32 ezer ügyfél pénze ragadt benn Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Diákhitele kifizetése után úgy döntött egy most 33 éves nő, hogy ideje a jövőjére is gondolnia, ezért nyitott egy lakástakarékot, amit 8 évig fizetett. Ezt az összeget vitte tavaly év végén a Quaestorhoz, ahol 2011 óta voltak megtakarításai. Év végére tervezte a lakásvásárlást. „11 éves megtakarításom, a lakásom ára van a Quaestornál. Vissza szeretném kapni, ami az enyém” – írta a Bács-Kiskun megyei nő.

Fogorvosra kellene a pénz

Egy kecskeméti idős nyugdíjas 740 ezer forintot gyűjtött össze „egészségi célokra”. Mint írta, most akart belőle kivenni, mert meg kell csináltatnia a fogait. De a családban nem csak őt érte utol a brókerbotrány: lánya 7 millió forintja került veszélybe, ő lakásra gyűjtött. „Ha ezt elveszíti, egész életében albérletben élhet” – írta.

Autót vett, bajba került

Egy magát előrelátónak és takarékosnak látó férfi autót vett, ezért máshonnan kivette a pénzét, de a Quaestorból nem, mert szülei kisegítették. Három hétre kapott kölcsönt, mert a szülők ingatlant vettek, a foglaló már ki volt fizetve, így addig nekik nem volt szükségük a pénzre. A férfi megtakarításai addig is tovább kamatozhattak, mert a szülők is tudták, hogy van pénze a kocsira. 11 millió forintja ragadt be a brókercégnél, a szüleinek – akiknek a foglalója is ugrott – pedig 2,5 millióval tartozik.

Március végén Debrecenben tüntettek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Az én történetem nem különleges” – kezdi egy másik károsult. Mint írja, 6-10 év munkájának az eredménye maradt a Quaestornál. Mivel éppen építkezés közben érte utol a brókerbotrány, és jelenleg munkanélküli, nem tudja kifizetni a munkásokat, ugyanis 6 millió forintja maradt a Quaestornál.

Tanulópénz

„Májusban érkezik kislányunk, és úgy gondoltuk, a 40 négyzetméteres kis társasházi lakásunk már nem egészséges környezet hármunknak” – írja egy károsult. A lakást eladták, a vételárat berakták a Quaestorba. Egy ismerős tanácsolta a házaspárnak a céget, nem nyerészkedési vágy vezette őket. Belekezdtek egy családi ház építésébe, májusban érkezik a gyerek is, pénz pedig nincs. „Elveszett a lakás ára, minden örökség és megtakarítás, közel 20 millió forint.” Eddig sosem vett fel hitelt, de most kénytelen volt. Ha kapnak kártalanítást, beleteszik a törlesztőbe.