Örömlányok vonultak utcára a munkájukat féltve

sex workers, Amsterdam
Sex workers and sympathizers demonstrate on April 9, 2015 against the closure of window brothels by the municipality in the red light district in Amsterdam. With Project 1012, the Amsterdam wants to close window prostitution to prevent crime, human trafficking and degradation. AFP PHOTO / ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN - netherlands out -
Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz prostituált tüntetett Amszterdamban a piros lámpás kirakatok bezárása ellen. Az amszterdami városvezetés tíz év alatt tenne rendet a piroslámpás negyedben, az örömlányok viszont attól tartanak, elvesztik a megélhetésüket és kiszolgáltatottabbá válhatnak a szervezett bűnözésnek.
Vágólapra másolva!

Hollandiában a legális prostitúcióra vonatkozó szabályozást 2000-ben fogadták el. A szabályozás lehetővé tette a bordélyházak működését, ezeknek a nagy része Amszterdam úgynevezett 1012-as negyedében (1012 a városrész irányítószáma) kezdte meg működését. A piros lámpás negyed jelképeivé váltak a „kirakatok”, ahol a prostituáltak „kiállítják magukat”.

Túl nagy lett a piros lámpás negyed

A bordélyházak és a marihuánát legálisan árusító coffee shopok miatt Amszterdam Európa bulifővárosa lett, az utóbbi években azonban a városvezetés egyre inkább megpróbálta visszafordítani ezt a folyamatot. A rengeteg Amszterdamba érkező szexturista ugyanis nemcsak a legális, de az illegális prostitúciót is fellendítette – a Business Insider cikke szerint egyre többen úgy látják, a szexipar ellenőrizhetetlenné vált.

"Mentsük meg a kirakatokat!" Álarcban tüntettek a szexmunkások Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Sok magyar is érintett

Becslések szerint Amszterdamban 5-8 ezer legális és illegális prostituált dolgozik. Ahogy az Origó is megírta, a holland városban több száz magyar örömlány is lehet, jelentős részük feketén árulja a testét, amiből gyakran bűnszervezetek gazdagodnak meg, a lányok pedig egyre gyakrabban válnak emberkereskedők áldozataivá.

Elvileg ezt fékezné meg a városvezetés Projekt 1012 nevű terve: a 2008-ban előkészített tervezet célja, hogy korlátozzák a jelenleg egyre csak szaporodó coffee shopok és bordélyházak számát. Ennek az egyik eleme lenne a kirakatok bezárása.

Nem egyeztettek velük

A projekttől az illegális drogkereskedelem és prostitúció visszaszorulását várják, a városvezetők gyakran hangoztatják, hogy a korlátozásokra az örömlányok biztonsága miatt van szükség. Közülük azonban ezt sokan másképp látják: a Projekt 1012 visszavonását követelő petíciót több mint 400 prostituált írta alá, akik később „Mentsük meg a kirakatokat!” címszóval szerveztek tüntetést.

Szimpatizánsok is csatlakoztak a tüntetéshez Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

„Az emberek szeretnek rólunk beszélni, de egy szót sem váltanak velünk” – nyilatkozta a Business Insidernek Anna, a tüntetés egyik résztvevője. „Íme a követeléseink listája, a szexmunkások aláírásával. Azt akarjuk, hogy leálljon a Projekt 1012, hogy ne zárjanak be több kirakatot.” Az utóbbi években a csaknem 500 amszterdami kirakatból 115-öt kényszerültek bezárni. A Business Insidernek nyilatkozók szerint a döntés csak a legális prostituáltakat bünteti, az ő zsebükből vesz ki pénzt.

Bankszámla, de minek?

Eberhard van der Laan amszterdami polgármester a projektet úgy harangozta be, mint egy az örömlányok védelmét szolgáló törvényt. A polgármester a közelmúltban több hasonló törvényt is benyújtott: visszavont egy olyan törvényjavaslatot, amely a prostituáltak kötelező regisztrációját hívta elő. Egy másik törvényjavaslata megkönnyítené számukra, hogy biztosítást kössenek és vállalkozói bankszámlát nyissanak.

A lapnak nyilatkozó Annát nem győzték meg van der Laan javaslatai. „Mit ér egy bankszámla vagy egy biztosítás akkor, ha nem is tudsz dolgozni, mert nincs hol” – kérdezte. És hogyan tudnánk fizetni a biztosításért. ha nem lesz elég pénzünk a kirakatok bezárása miatt?”