Komoly kérdést kapott Varga Mihály

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalja utoljára a kedden elfogadni tervezett előterjesztéseket, köztük a kormány azon kétharmados többséget igénylő javaslatát, amely lehetővé tenné az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalást.
Vágólapra másolva!

Az ülésnap 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit kétórás interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és válaszok órája követ.

Azonnali kérdések

A parlament honlapján elérhető információk alapján a fideszes Bánki Erik arról interpellálja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy milyen gazdasági kilátások várhatók az IMF-jelentés tükrében. A szocialista Szakács László "Mégsem rendezik a kórházak adósságát?" címmel benyújtott interpellációval fordul Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, a jobbikos Kepli Lajos interpellációjában arra vár választ Seszták Miklós fejlesztési minisztertől, hogy a kormány miért nem segíti a geotermikus energia felhasználásának elterjedését, míg az LMP-s Sallai R. Benedek azt kérdezi Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy tárcájának van-e olyan ígérete, amelyet betartott.

Katonák Irakba

Az esti órákban a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseit tárgyalhatják. A képviselők így ekkor szólhatnak utoljára hozzá a kormány azon kétharmados támogatást igénylő előterjesztéséhez, amely lehetővé tenné a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, az iraki Erbílben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az összesen 150 katonából 110 teljesítene szolgálatot a helyszínen, hat magyar tiszt pedig a vezetési pontokon lenne jelen.

Rendőri béremelés

A rendőrök és katonák bérének emeléséről szóló kormányzati előterjesztések vitája a keddi szavazások előtt folytatódik és ér véget. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken az ellenzék támogatását kérte az ehhez szükséges kétharmados törvényekhez. Emlékeztetett, hogy a javaslatok alapján az idén 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban.