Nyugtalottóval az adócsalás ellen

lottó
Vágólapra másolva!
Eőször rendeztek hétfőn sorsolást Romániában az úgynevezett nyugtalottón, a bukaresti kormány által februárban bevezetett nyereményjátékon, amellyel az adócsalást akarják visszaszorítani. Darius Valcov volt román pénzügyminiszter lottó ötletgazdája viszont azóra korrupció miatt rács mögé került.
Vágólapra másolva!

Az egymillió lejes (mintegy 68 millió forint) nyereményalapot azok között osztják ki, akik a következő egy hónapon belül jelentkeznek az adóhatóságnál február 7-én kiállított 6 és 6,99 lej közötti értékű pénztári nyugtákkal.

Dátum és összeg lehet nyerő

A sorsoláson ugyanis a dátumot és egy, 1 és 999 lej közötti nyertes összeget határoztak meg.
Az új szerencsejátékkal arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy a kis értékű vásárlások alkalmával is igényeljenek nyugtát, hogy minél több nyugtát összegyűjtve, növeljék nyerési esélyeiket a nyugtalottón.

A sorsoláson egy dátumot és egy, 1 és 999 lej közötti nyertes összeget határoztak meg Forrás: Origo

A bukaresti kormány idén több intézkedést vezetett be az adózási fegyelem növelése érdekében. Márciustól szigorították az adóelkerülők elleni fellépést, így például a hatóságok bezárhatnak valamennyi olyan kereskedelmi egységet, amely nem ad nyugtát. A román költségvetési tanács adatai szerint 2013-ban a GDP 16 százalékát tette ki az adócsalás Romániában.

Ebbe az intézkedéscsomagba illeszkedik a nyugtalottó is, de az ortodox húsvét hétfőjére időzített első sorsolás ünnepélyességét beárnyékolták a nyereményjáték szereplői körüli botrányok.

A lottó ötletgazdája már rács mögött

Azt még nem tudni, mennyire népszerű az adócsalás megfékezésére kitalált nyugtalottó, de a húzást lebonyolító lottótársaság vezérkara ellen a napokban egy sokkal népszerűbb játék, a pénznyerő automaták - több mint hatezer "félkarú rabló" - illegális üzemeltetése miatt indult bűnvádi eljárás: a vezérigazgató szombaton le is mondott tisztségéről.

Nyugtalottóval az adócsalás ellen Fotó: Mudra László - Origo

Az is baljós előjel a babonákra fogékony román szerencsejátékosok számára, hogy a nyugtalottó ötletgazdája, Darius Valcov volt pénzügyminiszter időközben rács mögé került. Az adózási fegyelmet nyugtalottóval növelni akaró Valcovot azzal gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, hogy titkos temetői találkákon vette át megvesztegetőitől a kenőpénzt, amit aztán értékes festményekbe fektetett, hogy kijátssza az adóhatóságot.