Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a pénzügyi felügyeletnél

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
Jelentést készített az Állami Számvevőszék a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete működéséről a 2009-2013. közti időszakban. Előbbinél kevés, utóbbinál sok szabálytalanságot találtak.
Vágólapra másolva!

Nem teljes körűen tartották be a vonatkozó törvényi előírásokat és belső szabályozásokat sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF, 2013-ban beolvadt a jegybankba, addig ez ellenőrizte a bankok és brókercégek működését) tevékenységének tervezése során, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből.

Hiányosságokat találtak

A felügyeleti ellenőrzési tevékenység megtervezésére vonatkozó egységes eljárásrendet a PSZÁF elnöke csak 2012. október 11-ei hatállyal adta ki. Az egyes vizsgálati programok összeállítása és végrehajtása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, nem volt biztosított a vizsgálatok lefolytatására vonatkozó egységes eljárásrend. Fennállt a kockázata annak, hogy az ellenőrzési eljárások során nem volt teljes körűen biztosított a jogszabályoknak és a belső szabályzatoknak megfelelő működés. A fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés, olvasható az ÁSZ jelentésében.

A PSZÁF a rendeletalkotás során betartotta a vonatkozó törvényben foglalt rendelkezéseket, ugyanakkor a rendeletek megalkotása nem felelt meg a vonatkozó elnöki utasításban foglaltaknak, áll az ÁSZ jelentésében.

Nem volt összhangban a törvénnyel

Az MNB 2012-2013. közötti működését és gazdálkodását is ellenőrizte a Számvevőszék. A jelentés szerint az MNB szervezeti felépítése, irányítási, döntéshozatali, ellenőrzési rendszere és működése megfelelt az előírásoknak. Alapító okirata csak részben felelt meg a hatályos jogszabályoknak, mivel nem határozta meg az MNB tevékenységi körét, illetve nem volt összhangban a 2013. október 1-jén hatályba lépett MNB-törvénnyel. Az MNB banküzemi gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt.

Nem ellenőizték megfelelően a pénzügyi szervezeteket Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Bónusz értékelés nélkül

A félévi bónuszok miatt elmarasztalja a jelentés a jegybankot: az MNB teljesítményértékelés nélkül fizette ki a munkavállalók részére a 2013. I. félévi bónuszokat, 158,3 millió forintot.

Az üzemeltetési és egyéb költségekhez kapcsolódó beszerzési eljárások és elszámolások alapvetően szabályszerűek voltak, az ellenőrzött beruházások megvalósítása szabályszerűen történt. Egy esetben a szerződésmódosítás során nem érvényesült a hirdetmény közzétételének kötelezettségére vonatkozó előírás.