Valamire nagyon kellett a pénz a Hungária tulajdonosainak

0415 hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
Nagyon kellhetett a Hungária Értékpapír Zrt. vezetőinek a pénz a lebukás előtti utolsó napokban. Nem csak a lapokban már említett 300 millió tűnt el rejtélyes körülmények között. Mutatjuk, hogyan tették rá a kezüket más ügyfél megtakarítására is, akinek az egészről sejtelme sem volt.
Vágólapra másolva!

Több milliárdot szedhettek be ceglédi és környékbeli emberektől a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosai, egy másik közös cégük, a Biztonság-Trade Kft. nevére ugyanis kölcsönszerződéseket írattak alá több ügyfelükkel. Beszámolók szerint ezekre a pénzekre már közel egy évtizede 20 százalék fölötti hozamot ígértek.

A bedőlés előtti hetekben már nagyon kellhetett a pénz a tulajdonosoknak, és a Hungária Értékpapír Zrt. ügyfeleinek számláihoz is hozzányúlhattak.

Több milliárdot szedhettek be Cegléd környékén a Hungária Zrt. tulajdonosai Fotó: Bielik István - Origo

Ceglédi látogatásunk alatt több károsulttal is találkoztunk, akik az elmúlt években a Biztonság-Trade Kft.-nél fektették be a pénzüket. Ennek a cégnek is Seres István és Kecskés Lászlóné a tulajdonosa, mint a Hungária Értékpapír Zrt.-nek. Nagy különbség viszont a két vállalkozás működése között, hogy a kft.-vel szerződött ügyfeleknek feltűnően magas, 20 százalékos hozamot ígértek.

Pénzügyi zavarba kerülhettek

Ezt a magas kamatot több éven keresztül fizetni is tudták azoknak, akik felvették a megtakarításaikat, de az év elején pénzügyi zavarba kerülhettek. Egy ügyfél beszámolója szerint ugyanis már január 4-én különböző indokokkal halogatták a kifizetéseket.

Cegléden szárnyra kelt a pletyka, hogy a Buda-Cash bedőlése után valaki nagyobb összeget akart felvenni Seres Istvántól és Kecskés Lászlónétól. Többek szerint valamilyen fontos emberről lehetett szó, ezért voltak kénytelenek a tulajdonosok még az ügyfelek számlájához is hozzányúlni. A ceglédi fiók vezetőjét és a két tulajdonost végül 300 millió forintos sikkasztás vádjával őrizetbe vették. Tudomásunk szerint azonban más ügyfelek pénzéhez is hozzáfértek a vállalat összeomlása előtti napokban.

Eltűnt a teljes megtakarítása

A hungáriás ügyfelek már több hete megkapták az elszámolásokat. Van olyan, aki meglepődve vette észre, hogy valaki a teljes megtakarítását leemelte a számlájáról, így veszett el 20 millió forintja. A Fidesz által kidolgozott törvény nem vonatkozik a Hungária Értékpapír ügyfeleire, így kártalanításra sem számíthat.

Valaki felvette a teljes megtakarítást Fotó: Bielik István - Origo

A Hungária Értékpapír Zrt. elszámolása szerint a megkárosított ügyfél számlájára február 19-én megérkezett a 20 millió forint. A szerződése szerint ezt csak az ő megbízására fektethették volna be, ennek ellenére az összegből több részletben vásároltak Hungária-kötvényeket.

Eltűnt a teljes megtakarítás

Az elszámolásból az is kiderül, hogy február 26-án eladták a kötvényeket, és felvették a pénzt, ám erre a számla tulajdonosa senkinek sem adott engedélyt. A ceglédi fiókban – ahol egy szerződést kellett aláírnia – meg akarta tudakolni, hogy mi van a pénzével. Kecskés Lászlóné fogadta őt, a találkozó után pedig aláírta a korábbi cikkünkben már bemutatott szerződést, amiben a Biztonság-Trade 20 százalékos hozamot ígér a cégnek "kölcsönadott" összegért.

A ceglédi fiókban intézték a Biztonság-Trade ügyeit is Fotó: Bielik István - Origo

Valaki aznap már fel is vette a pénzt a számlájáról, nem egészen egy hét múlva pedig bedőlt a cég.

Mire kellett a pénz?

Nem világos, hogy miért vásároltak kötvényt az ügyfélnek az engedélye nélkül. Az MNB-nek elküldtük kérdésünket, hogy a tulajdonosok felhasználhatták-e a brókercégen keresztül befolyt pénzeket arra, hogy a Biztonság-Trade-en keresztül beszedett megtakarításokat kifizessék. Választ még nem kaptunk.

Nemrégiben azonban felkerült az MNB honlapjára a cég neve. Azon a listán jelent meg a Biztonság-Trade, amelyen az engedéllyel nem rendelkező pénzügyi vállalkozásokat közli a felügyelet. Megkérdeztük a jegybankot, hogy mikor figyeltek fel a cégre, és mikor került fel a listára, de ez idáig erre sem kaptunk választ.

Már az MNB is felfigyelt a cégre Forrás: MNB

Azt viszont megtudtuk, hogy mivel a Hungária-cégeknél zártkörű kötvénykibocsátás történt, MNB-engedélyre sem volt szükség.

A Quaestor-károsultak megkaphatják a pénzüket Fotó: Polyák Attila - Origo

Levelet írtak

A Hungária károsultjai nyílt levelet írtak a parlamenti pártok vezetőinek. Arra hívják fel a képviselők figyelmét, hogy a Quaestor károsultjainak kártalanítását rendező törvényből ők kimaradtak. Szerintük a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosi körébe tartozó Hungária Gold Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. és a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott kötvények tulajdonosai tökéletesen hasonló helyzetben vannak, mint a Quaestor károsultjai.

A hungáriások szerint a kötvénykibocsátásokból befolyt vagyon sorsáról és helyéről nem hajlandóak nyilatkozni a tulajdonosok. Eddig a felszámolás sem indulhatott meg, mert a cég nem jelentett csődöt. Szerintük a párhuzamok miatt nem lenne szabad kizárni a Hungária-csoport kötvényeseit a kártalanításból.