Bajban van a kínai gazdaság

A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik katonája őrségben az APEC-csúcstalálkozó sajtóközpontja közelében Pekingben. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének ötnapos csúcstalálkozója ezen a napon kezdődik a kínai f
A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik katonája őrségben az APEC-csúcstalálkozó sajtóközpontja közelében Pekingben. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének ötnapos csúcstalálkozója ezen a napon kezdődik a kínai fővárosban.
Vágólapra másolva!
Kína gazdasága 7 százalékkal nőtt az első negyedévben, ezzel elérte az elemzők várakozásait, de hatéves mélypontra esett. A gazdaság többi mutatója még siralmasabb állapotban van, ha így megy tovább, a elkezdhet emelkedni a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

Kína GDP-je kereken 7 százalékkal nőtt 2015 első negyedévében (a teljes évre vetítve), ez hatéves mélypontot jelent, tudósít többek közt a Nytimes.com. Ez megfelel az elemzők várakozásainak. Peking nem hozta nyilvánosságra a növekedés részleteit, azt állítják, az adatok nem állnak rendelkezésre.

A GDP akkora, amekkorát mondanak

Kínában a GDP-adat általában pont akkora, amekkorát a politikusok akarnak, emlékeztet a Zerohedge.com, ezért érdemes megnézni a gazdaság többi mutatóját. Azok nagy része pedig elég siralmas, írja a lap.

Rosszak az adatok

A kiskereskedelmi forgalom, az ipar kibocsátása és a befektetések mind elmaradtak az előrejelzésektől. Az ingatlanszektorban a befektetések csak 8,5 százalékkal nőttek, ilyen alacsony növekedést 2009 óta nem látott a kínai gazdaság. „Ilyen adatok mellett hogyan lehet a GDP-növekedés 7 százalék?” – teszi fel a kérdést Kevin Lai, a Daiwa piacelemző cég vezető közgazdásza.

Kína gazdaságának legtöbb mutatója nem áll jól Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Emelkedhet a munkanélküliség

Ha a növekedés tartósan 7 százalék alatt marad, akkor a munkanélküliség (jelenleg 5,1 százalék) emelkedése problémát jelenthet, figyelmeztet egy sanghaji befektetési alap elemzője.

Lassulásra készülnek

A kínai vezetés a közelmúltban többször hangsúlyozta, hogy Kína gazdaságának lassabb, de stabilabb, jobb minőségű növekedésre kell berendezkednie.