Vadászbalesetben tűnhetett el Fót pénze

szarvas vízjel
Vágólapra másolva!
A kifizetetlen 6,7 milliárd Hungária-kötvényből közel 4,5 milliárd önkormányzatoknál vagy állami cégeknél lehetett. Volt, hogy a városnak úgy vettek vállalati kötvényeket, hogy erre a testület felhatalmazást sem adott. Fóton bizottság keresi az okát, hogy miért épp a Hungáriát választották befektetési partnernek. A korábbi városvezetés ugyanis általános megbízást kötött a céggel.
Vágólapra másolva!

Fót egymilliárddal, Alsónémedi másik egymilliárddal, míg Százhalombatta közel kétmilliárddal ragadt bent a Hungária Értékpapír Zrt.-ben, amely a Hungária-csoport által kibocsátott, összesen 6,7 milliárd forintnyi kötvényt forgalmazta. Ez ugyanaz a cég, amelynek a tulajdonosai felügyeleti engedély nélkül gyűjtették a ceglédi emberek megtakarításait, amire 20 százalékos hozamot ígértek.

Még mindig nem tudni, hogy mire ment el a Hungária-csoport által kibocsátott kötvényekből befolyt pénz. Összesen 6,7 milliárdot nem fizettek vissza a befektetőknek, aminek nagy része az önkormányzatokhoz és állami cégekhez kerülhetett.

Cegléden kiemelkedően magas hozamokat ígért a Hungária tulajdonos párosa Fotó: Bielik István - Origo

Először a ceglédiek pénzét szedték be

Kecskés Lászlóné és Seres István, vagyis Jolika és Pista bá már közel egy évtizede szedi be a ceglédi és környékbeli emberek megtakarítását. Beszámolók szerint több milliárd forintot vehettek át - akár több ezer embertől - egy Biztonság-Trade nevű cégen keresztül. A páros vezette Hungária-csoport ezzel szemben csak 2013-ban kezdte meg a kötvények kibocsátását. Ezekre nem kellett kérnie az MNB engedélyét, mert csak zárt körű forgalmazást jelentett be a cég. Mégis rengeteg befektetőhöz eljutottak a papírok, mert a forgalmazó Hungária Értékpapír Zrt.-nél dolgozó brókerek azokból szabadon vásárolhattak ügyfeleiknek.

Beragadt önkormányzati pénzek

A magánbefektetőknél sokkal jelentősebb összeggel ragadtak be az önkormányzatok. A legtöbbel Százhalombatta. Közleményük szerint 1,9 milliárd forintnyi hiányt találtak a számlájukon. Alsónémedinek 1 milliárd forintja hiányzik. A két önkormányzat azt állítja, a Hungáriánál nem a megbízásaikat hajtották végre, nem állampapírt vásároltak, ezért tűnhetett el a pénz.

Az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott 2013-as költségvetésben leszögezik, hogy csakis állampapírba lehet fektetni a város pénzét Forrás: Origo

Állampapírt kellett volna venni

Fót is elvesztett 1 milliárd forintot. Az önkormányzat költségvetésében szereplő határozat szerint a város megtakarításait csakis állampapírba lehetett volna fektetni, a város akkori és jelenlegi vezetése végül mégsem ilyen szerződést kötött a Hungária Értékpapír Zrt.-vel.

Szabadon kezelhette Fót pénzét a brókercég Fotó: Bielik István - Origo

A város önkormányzati képviselői ugyanis megkapták a kérdéses szerződést, tartalmát Takács István, a testület tagja mondta el nekünk. Ő jogi szakértőkkel is megvizsgálva a szöveget arra jutott, hogy a Hungária szabad kezet kapott a pénz befektetésére az önkormányzat vezetőitől.

Szabad kezet kaptak

Takács István szerint a szerződésben volt egy kitétel arról, hogy a Hungáriánál tartott összeg felét állampapírokba kell fektetni. Ám ez a megkötés is megszűnt, amikor a szerződés tavaly ősszel határozatlan idejű lett. Tehát a bedőlés pillanatában a brókercég szabadon, megkötések nélkül fektethette be Fót pénzét.

Az önkormányzatnál még csak nem túl informatív kimutatást kaptak a felügyelőbiztostól. Ezen az szerepel, hogy a pénz vállalati kötvényekben van. Elképzelhető, hogy ezek a bedőlt Hungária kötvényei is lehetnek.

Vadászként is ismerhették Seres Istvánt

A városban most kezdenek el azon gondolkozni, hogy miért tette a vezetés a város pénzét a Hungária Értékpapír Zrt.-be. A vizsgálatok során felmerült, hogy a település korábbi vezetői közül valakit a közös vadászszenvedély hozhatott össze a Hungária vezetőjével, Seres Istvánnal, aki még jelenleg is az Országos Magyar Vadásztársaság felügyelőbizottságának a tagja.

Az önkormányzati képviselőkhöz került szerződéseket Pozderka Gábor írta alá, aki a kérdéses időben a helyi Fidesz elnöke és a város alpolgármestere is volt. A megbízást az ugyancsak fideszes Cselőtei Erzsébet adta.

A 2014-es időközi polgármester-választást Bartos Sándor nyerte Fotó: Magócsi Márton - Origo

A Népszabadság szerint a Fidesz helyi belharcai miatt Cselőtei Erzsébet lemondott, utódja az addigi alpolgármester és ugyancsak fideszes Bartos Sándor lett. Az ő nevéhez köthető a Hungária és Fót szerződésének a módosítása és a befektetett összeg megduplázása, ekkor került végül egymilliárd forint a brókercéghez – mondta el az Origónak helyi forrásunk.

Forrásaink szerint tehát 2015-re a szerződésben már nem volt semmilyen kikötés, hogy mibe lehet fektetni az önkormányzat pénzét, amin az általunk megkérdezett képviselők meglepődtek. Vargha Nóra, az ügyet vizsgáló bizottság vezetője az eddig kiadott dokumentumok alapján úgy véli, hogy a város által megbízott jogászok nem nézték át a szerződést.

Pozderka Gábort nem tudtuk elérni, de a szerződés részleteiről megkérdeztük Bartos Sándort, aki szerint az teljes mértékben megfelelt a helyi testület határozatának. Vagyis szerinte az alapján nem lett volna joga a Hungária Értékpapír Zrt.-nek, hogy vállalati kötvényeket vásároljon Fót pénzén.