Tiltakoznak a diákok a Raoul Wallenberg iskola bezárása ellen

Vágólapra másolva!
Ki akarják dobni a diákokat és a pedagógusokat a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolából. Úgy tudni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kinézte magának az épületet. A kormány márciusban döntött arról, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jogutóddal megszűnik.
Vágólapra másolva!

Almásy Ildikó lánya kilencedikes a Raoulban. A szülő az Origónak elmondta, kedden összehívtak egy rendkívüli nevelőtestületi értekezletet, ahol a pedagógusokat tájékoztatták a kormány döntéséről. Szerdán az iskolaigazgató azt mondta a diákoknak, hogy szeptembertől már nem a Ludovika térre kell iskolába járniuk, hanem hat másik budapesti iskolába osztják majd szét őket. Hétfőn 17 órára rendkívüli szülői értekezletet hívtak össze – mondta Almásy Ildikó.

Úgy tudjuk, az iskolaigazgató, mivel már korábban hallott arról, hogy az iskola épületére szemet vetett a közszolgálati egyetem, megkérdezte a Klikket, meghirdesse-e a felvételit. A Klik igennel válaszolt. A gyerekek már szervezik a tiltakozást az egyik közösségi portálon, a Roaul Wallenberg iskolába mintegy 1200 diák jár.

Wallenberg a II. világháborúban magyar zsidók ezreit mentette meg Forrás: Wikimedia Commons

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felhívta az iskola vezetőjének a figyelmét, hogy az inézmény átadás-átvételéről szóló tájékoztatót késedelem nélkül jutassa el az érintettekhez véleményezésre, és a véleményeket április 30-ig küldje el a Kliknek.

A Népszabadság úgy tudja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tőszomszédságában álló középiskola jogutódja július 1-jétől a XIX. kerületi Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz, a köznevelési és szakképzési feladatok "másik, Klik által fenntartott szakképző iskolába olvadnak be”.

A PSZ szerint törvénysértő az eljárás

A Pedagógus Szakszervezet szerint a kormány nem tartotta meg a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott eljárási szabályokat az intézmény megszüntetésével kapcsolatos döntéshozatali eljárásban. Mivel először meghozta a döntést az iskola bezárásáról, és ezután kérte csak ki az intézmény véleményét.

A raoulos diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A Klik az Origóval azt közölte, a kormány korábban már tárgyalt a Ludovika téri fejlesztésekről. A Klik ezért elkezdte az érdemi egyeztetést a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jövőjével kapcsolatban, mindvégig szem előtt tartva azt a célt, hogy az oktatás zavartalan legyen, a diákok helyzete pedig rendezett maradjon. Az, hogy pontosan mikor kezdték az egyeztetéseket, és hogy az iskolából kivel tárgyaltak, a Klik közleményéből nem derül ki.

Eltűnhet a svéd embermentő neve

A Raoul Wallenberg Egyesületet megdöbbentette a kormányhatározat, amely gyakorlatilag az intézmény megszűnését jelenti. Hozzáteszik, ez nem csak az ott folyó pedagógiai munka és iskolaközösség végét jelenti, hanem azt is, hogy a svéd embermentő neve eltűnik Budapest oktatási térképéről.

Bezárás fenyegeti a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolát Forrás: MTI/Simó Endre

A Pedagógus Szakszervezet elnöke levelet írt Orbán Viktornak, ebben azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a kormány vonja vissza a iskola megszűntetéséről hozott határozatot. Galló Istvánné azt írta az Origónak is elküldött levelében, hogy készek bírósághoz fordulni az ügyben.