Az eurócsoport nem noszogatja tovább Görögországot

VARUFAKISZ, Jánisz Brüsszel, 2015. február 20.
Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, a
Brüsszel, 2015. február 20. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, amelyet a görög adósság ügyében tartanak 2015. február 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Athén nem készül el határidőre a reformtervekkel.
Vágólapra másolva!

Az eurócsoport pénzügyminiszterei nem szabnak meg határidőt Athénnak arra, hogy letegye az asztalra azt a reformcsomagot, ami alapján megkaphatná az újabb mentőövet és a régi maradékát, értesült a Reuters hírügynökség egy vezető beosztású tisztségviselőtől. Az eurócsoport úgy látja, a határidők a tárgyalásokon csak ahhoz vezetnek, hogy a görögök a legjobb eredmény eléréséért halogatnak, feszegetik a határokat.

Nem készültek el a reformtervek

Athén még februárban azt ígérte az eurócsoportnak, április végére elkészíti a tervezett reformok tételes listáját, hogy megkaphassa az előző mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd eurót. Az eurócsoport tisztviselői arra számítottak, a görögök az április 24-ei rigai találkozóra elkészülnek a javaslatokkal. Ez biztosan nem fog megtörténni, és az is valószínű, hogy a hónap végére sem lesznek készen. Görögország következő adósságtörlesztése május 12-én esedékes, ha nem tudnak fizetni, az az ország csődjét jelenti.

Távol a megegyezés

A tárgyalásokban volt előrelépés az elmúlt időszakban, de a megegyezéshez nem elég - mondta egy, a tárgyalásokon részt vevő magas rangú tisztviselő. "Távol vagyunk attól, hogy eredmény legyen elérhető" - mondta. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök április 23-án a migrációról tartott uniós csúcson fog találkozni Andrea Merkel német kancellárral, Görögország finanszírozása biztosan téma lesz a két politikus közt.