Reagált a Gazprom Brüsszel vádjaira

VERTICAL SQUARE FORMAT 2590313 Russia, Moscow. 03/19/2015 March 19, 2015. Russian President Vladimir Putin during a plenary discussion held as part of the conference of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság trösztellenes eljárást indít a Gazprom ellen, mert úgy látja, az orosz cég visszaél gázpiaci fölényével. Az eljárásban a Gazpromot megbírságolhatják, és kényszeríthetik, hogy átláthatóbbá tegye üzletpolitikáját Európában.
Vágólapra másolva!

Trösztellenes eljárást indított a Gazprom orosz földgázipari állami óriásvállalat ellen az Európai Bizottság április 22-én, szerdán, mert úgy ítéli meg, hogy a cég visszaél piaci erőfölényével, 8 tagállamban felosztotta a piacot, és tisztességtelen árakat határozott meg- jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa az egyik népszerű mikroblog oldalon.

Várható volt

Az eljárás nem lephette meg az orosz óriáscéget, ahogy az Origo is megírta, brüsszeli források már napokkal ezelőtt kiszivárogtatták, hogy ez várható. Akkor a sajtóértesüléseket a Gazprom nem akarta kommentálni.

A Gazprom tagadja a vádakat

Az eljárás megindulására már reagált az orosz cég, úgy látják, a Bizottság érvei megalapozatlanok. A közlemény szerint a Gazprom szigorúan betratja a nemzetközi jogszabályokat és azoknak az országoknak a törvényeit is, amelyekben üzletel. A Gazprom szerint üzleti tevékenysége az unió piacán, beleértve az árképzési gyakorlatát, tökéletesen megfelel a más gáztermelők és exportőrök által alkalmazott normáknak.

Az orosz gázipari cég arra is felhívja a figyelmet, hogy az eljárás megindulása még nem jelenti azt, hogy valóban megsértették volna az unió jogszabályait.

Stratégiai állami cég

A Gazprom elvárja, hogy a trösztellenes eljárásban a cég nemzetközi és EU-s törvények által garantált jogai érvényesüljenek. A Gazprom emlékeztet arra, hogy a céget az unió fennhatóságán kívül alapították, és hogy az orosz törvények különleges, társadalmilag jelentős funkciókkal ruházzák fel, státusát tekintve pedig stratégiai jelentőségű állami vállalkozás.

Megbírságolhatják

A most megindult eljárásban Brüsszel bírságot vethet ki a Gazpromra, és kényszerítheti, hogy átláthatóbbá tegye üzletpolitikáját Európában. A vevő országok arra is nagyobb mozgásteret kaphatnak, hogy továbbadják az orosz gázt, például Ukrajnának.

Az eljárás akár bírsággal is végződhet Forrás: AFP/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

A Gazprom legnagyobb piaca

Jelenleg Európa a Gazprom legnagyobb és legjövedelmezőbb piaca: a cég bevételeinek fele innen származik. Oroszország próbál kelet felé orientálódni, 2014-ben írtak alá egy 30 éves gázszállítási szerződést Kínával. De abból az üzlet még évekig nem fog bevételeket termelni, ráadásul szakértők szerint Peking jóval kevesebbet fog fizetni a gázért, mint az európai vevők.