Nagyot drágult a kötelező az elmúlt két évben

elalvás autóban autó baleset
Röszke, 2012. június 30. Összetört autók roncsai az M5-ös autópályán, a röszkei határátkelőhely közelében. Egy ember meghalt, tízen pedig megsérültek, amikor a határátkelőnél várakozó kocsisorba rohant egy török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Két év alatt 26 százalékkal drágult az átlagos kötelező gépjármű-biztosítás díja, év elején valamivel 25 ezer forint fölött volt. A nagyobb autók kötelezője jobban drágul, mint a kisebbeké. Kevesen váltanak biztosítót.
Vágólapra másolva!

„Az első negyedévben látványosan emelkedtek a kgfb-díjak: míg január elején még átlagosan 22 és fél ezer forintos éves díjon köthettünk kötelezőt a személyautónkra, volt olyan hét is, amikor 27 ezer forint fölé emelkedett ez az összeg" – ismertette az év eleji adatokat Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. "Az emelkedő trend várhatóan az év egészében kitart majd, mivel a káradatok romlásának hatásait a biztosítók kénytelenek érvényesíteni a tarifáikban” - mondta a vezérigazgató.

Két év alatt 26 százalék

A Netrisk.hu adatai szerint az idei negyedév végén átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés 2013. január 1-jei bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt. Az online biztosításközvetítő cég statisztikái azt mutatják, hogy az évfordulós (biztosításváltást jelentő) kötések átlagdíjának növekedése jóval elmarad az azonnali (autó vásárlásakor végrehajtott) kötésekétől: míg az előbbi körben átlagosan 9, az utóbbiban közel 17 százalékkal lettek magasabbak az átlagdíjak az előző év hasonló periódusához képest.

Kevesen váltanak

Bár az idei évben már több kgfb-szerződésnek van év közben az évfordulója, mint amennyinek az év végén, ez a számokban egyelőre nem látszik, mivel továbbra is csupán minden hatodik-hetedik arra jogoult autós cseréli le év közben a kötelezőjét. Gyakori probléma, hogy a váltást tervezők lekésik a meglévő szerződés felmondásának határidejét: aki az évforduló előtt legalább harminc nappal ezt nem teszi meg, további egy évig a meglévő szerződés szerint kell fizetnie az aktuális díjrészleteit.

Kevesen váltanak biztosítót Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nagyobb autóknál jobban emelkedik

Továbbra is érvényesül az a tendencia, emlékeztet a Netrisk.hu, hogy minél nagyobb kategóriájú egy autó, és minél rosszabb a bonusz-malusz fokozata, annál jelentősebb mértékű díjemelkedést kellett elszenvednie az elmúlt évek során: míg az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta egy kiskategóriás, B10-es besorolású autó után csak átlagosan 13,6 százalékkal magasabb kötelező díjat kell kifizetni, egy A0 besorolású, 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autó esetében az eltérés immár közel 40 százalékos.